Avspärrat. Två månader har gått sedan Ndella Jack sköts ihjäl i en lägenhet i Råcksta. Foto: Mikael Andersson

Två månader efter mordet: "Hela världen grät när hon försvann"

För Ndella Jack startade livet till ljudet av sirener. Det var också så det slutade. Till ljudet av sirener. Ndella Jack blev 18 år gammal.

  • Publicerad 15:31, 8 nov 2019

Ndella Jack blev 18 år gammal. Foto: Privat

– Hon föddes den 2 februari. Det var en väldigt kall vinter och snöstorm. Hon föddes inte på sjukhuset utan i ambulansen. Det var sirener överallt. Hennes ankomst var under sirener och snöstorm.

Orden är Ndella Jacks pappa, Pa-Modu Jack. Det har nu gått över två månader sedan hans dotter togs ifrån honom och resten av familjen. Hon var hans fjärde av fem barn.

– Vi var så nära, alla vet att vi var väldigt nära varandra. Hon brukade ringa mig varje dag och vi pratade i telefon. Hon växte upp i Fisksätra, och i området är det folk från många olika länder. Hon brukade komma hem med hela sitt gäng till mig, säger Pa-Modu Jack.

Han beskriver henne som väldigt smart och envis, omtyckt av sina vänner. Hon brukade hänga med ett gäng som var två år äldre än hon, men hon var väldigt mogen, berättar Pa-Modu.

– Hon var som en lärare, om någon hade bråkat med en annan var det hon som löste sakerna mellan dem. Men hon stöttade dem också, det var en envishet hon hade, säger han.

Familjen är från Gambia, och varje år vid jul brukar de åka ner dit och samlas hela släkten. Förra julen blev Ndella Jacks sista där.

Ständigt påminda om henne

Den 28 augusti befann hon sig i en lägenhet i Råcksta tillsammans med mannen som hon gift sig med bara några månader tidigare. Plötsligt besköts lägenheten med skott från automatvapen, och Ndella Jack skjutsades i en ambulans till sjukhuset. Men hennes liv gick inte att rädda.

Pa-Modu säger att familjen har blivit ännu tajtare och stöttat varandra sedan dess, de håller ihop. Men de blir ständigt påminda om Ndella. Folk på tåget kommer fram och beklagar sorgen, boende i området som vet vem hon var.

– Hela världen grät när hon försvann, hon var en jättefin person. Vi är troende muslimer och vi vet att hon lever, och att vi alla kommer att träffas igen. Ingen bor här för evigt, säger Pa-Modu Jack.

Enligt polisens teori var det hennes man som var måltavlan för skjutningen, inte Ndella Jack.

Måltavlan i Råckstamordet fortsatt häktad

Tre män häktas för inblandning i Råckstaskjutningen