En man från Österåker och en man från Täby som varit anställda vid försvarsmakten misstänks för att ha tagit emot mutor.

Förra veckan åtalades de vid Attunda tingsrätt.

Målet är en del av en större utredning kring mutbrott vid flera myndigheter i Sverige där ett företag misstänks varit den centrala punkten i härvan.

Enligt Alf Johansson, chefsåklagare vid riksenheten mot korruption, handlar det i norrortsbornas fall om relativt begränsade värden.

– Några tusenlappar. Det är inte alltför allvarligt, men det är fortfarande på en nivå där värdet gör att det blir kriminaliserat, säger han till Mitt i.

Enligt åtalet ska de ha tagit emot presentkort och teknikutrustning i samband med utbildningar som företaget ordnat. Bland annat presentkort och ett X-box med tillhörande spel.

"Ska ha bättre kontroll"

Detta trots att utrustningen inte har haft något med utbildningarna att göra. En av männen arbetar fortfarande på försvaret.

Vad har arbetsgivarna spelat för roll i det här?

– De ska ha bättre kontroll på sin verksamhet, säger Alf Johansson.

En av männen erkänner och den andra nekar till brott.

Företaget är avskrivet från misstankar.

– Jag har inte ansett att det beträffande anställda vid företaget på givarsidan förelegat sådana förhållanden att brott kunnat styrkas, säger Alf Johansson