Det var i slutet av april som männen, den ena hemmahörande i Täby och den andra Danderyd, ska ha tagit sig in i målsägandes bostad i Sigtuna, och misshandlat honom med en plasthammare och en kniv.

Det har Attunda tingsrätt kommit fram till, som nu dömer de båda männen till grov misshandel med fängelse som påföljd.

Tingsrätten går därmed på åklagarens beskrivning av brottet: Att de trängt sig in i målsägandes hem och anfallit honom när han låg hemma i sin säng. Brottet bedöms som grovt.

”Gärningsmännen [har, reds.anm] visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att flera personer allvarligt misshandlat målsägande” står det i domen.

De båda männen har nekat till brott.

En obetald skuld

Förutom en undersökningen av brottsplatsen och vittnesmål från personer i närheten av bostaden har flera meddelandekonversationer, mellan den ena gärningsmannen och målsägande, kallats till bevisning. I dessa har man anklagat målsägande för en obetald skuld.

”Din respektlösa idiot. Att du ens vågar efter allt jag gjort för dig. Nu är det din tur att få känna på” står det i ett meddelande.

Den ena mannen, som är i 35-årsåldern, döms till fängelse i ett år och två månader för grov misshandel och ska betala 26 000 kronor i skadestånd.

Den andra mannen, som är i 40-årsåldern, döms för samma brott samt olaga hot, olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott. Påföljden för honom blir ett år och nio månader.

Har nekat till brott

Försvarsadvokat Olof Kristhammar företräder den yngre mannen i duon. Han meddelar att de inte tagit ställning till om de ska överklaga.

– Vi är besvikna över utgången så klart, de har nekat till brott. Vi har inte fått gehör för vår analys av bevisläget. Men vi behöver läsa domen ordentligt och sedan ta ställning till om vi ska överklaga, säger han till Mitt i.