Efter rånen mot unga hösten 2020 i Tullinge, Rönninge och utmed pendeltågslinjen har nu två män dömts av Södertörns tingsrätt. Foto: Arkivfoto

Två män döms till fängelse efter rånvåg mot unga

Rånarna ska ha riktat in sig på unga som varit på väg till och från skolan eller på rast. Efter en lång rad rån i höstas har två män nu dömts till fängelse. "Vi är glada över att ha brutit en våg av allvarliga brott", säger polisinspektör Samira Henchiri.

  • Publicerad 15:28, 28 jan 2021

Rånvågen mot ungdomar hösten 2020 i bland annat Tullinge och Rönninge har fått sitt rättsliga efterspel. Flera rån inträffade på orterna mellan Tullinge och Järna.

Mitt har tidigare berättat att tre personer greps misstänkta för rånen, efter en så kallad gryningsräd på flera adresser i södra Stockholm, och att de flesta rånoffren ska ha varit under 15 år.

Det var efter att utredarna vid polisen i Botkyrka fått reda på att flera liknande rån skett även i Södertälje som ett intensivt arbete för att hitta rånarna startade, och gripandena kunde genomföras.

Tre gripna efter rån i Tullinge och Tumba

En frias av tingsrätten

Alla tre gripna åtalades, men en har nu friats av Södertörns tingsrätt. De två andra döms till fängelse.

En man döms för bland annat sju rån och tre grova stölder till två år och åtta månaders fängelse, medan den andre döms för bland annat tre rån till två års fängelse.

Polisen nöjda med domarna

Enligt tingsrätten har rånen skett systematiskt och rånarna har riktat in sig på skolbarn som har varit på väg till eller från skolan, eller på lunchrast.

– Det känns väldigt tillfredställande att hårt arbete har resulterat i domar som vi är nöjda med. Vi är glada över att ha brutit en våg av allvarliga brott mot mycket unga målsägare och att de har fått upprättelse för de brott de blivit utsatta för, säger Samira Henchiri, polisinspektör och gruppchef inom lokalpolisområde Botkyrka, i en kommentar på polisens webbplats.

Tonåring rånades på Tumba station