Automatvapnet hittades nedgrävt i en Ikea-kasse under en rotvälta i Alby naturreservat. Foto: ur Polisens förundersökning

Två män dömda för skottlossningar

Två män har dömts till fem års fängelse för att ha skjutit mot en lägenhet och villa i Tyresö.

  • Publicerad 15:05, 24 feb 2021

Det var den 25 september 2020 som det sköts med en pistol mot en lägenhet i Tyresö. En timme senare sköts det med automatvapen mot en villa i Tyresö.

Två män greps samma dag, och i förra veckan föll domen.

Hade vapen under rotvälta

Nacka tingsrätt dömde de två männen till fem års fängelse för grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

Tingsrätten anser att det är bevisat att männen åkte på en moped med en skarpladdad pistol under sadeln och sköt mot lägenheten. Sedan åkte de med mopeden till Alby naturreservat, lämnade vapnet under en rotvälta och hämtade i stället en kalasjnikov.

De körde sedan till villan och sköt minst 14 skott och grävde ner vapnet under rotvältan.

Tingsrätten konstaterar att det ”i viss mån är oklart” vem som avlossade vapnen, men menar att det inte har någon betydelse för bedömningen av vad männen har gjort sig skyldiga till för brott eller för straffvärdet.

Männen döms nämligen för att ha handlat tillsammans och i samförstånd, så kallat medgärningsmannaskap.

– Polisens utredning visade inte vem det var som sköt. Jag menar att båda var så pass aktiva att det inte spelar någon roll vem som sköt, därför åtalade jag dem för tillsammans och i samförstånd, säger åklagare Daniel Jonsson som när Mitt i pratar med honom inte bestämt om han ska överklaga.

Hur ser du på domen?

– Jag är nöjd med att tingsrätten funnit det bevisat att de tillsammans begått gärningarna.

Männen var också åtalade för försök till mord. Tingsrätten anser att det inte är visat att männen hade uppsåt att döda och dömde dem i stället för grovt olaga hot.

Männen har bland annat sagt att de kontrollerade bostäderna för att vara säkra på att ingen skulle bli skadad. Tingsrätten anser att det finns visst stöd för det och att uppgifterna inte är motbevisade.

Vill tacka vittnen

Polisen vill tacka vittnen.

–  Vi är tacksamma över allmänhetens engagemang och har haft stor hjälp av flera vittnen som i vissa delar varit avgörande i utredningsarbetet, säger Jenny Norgren, gruppchef i Nacka lokalpolisområde, i ett pressmeddelande.

Mitt i Tyresö har utan framgång sökt männens advokater. När den här artikeln skrevs hade ingen överklagat domen.

Det här är medgärningsmannaskap

Flera personer som tillsammans begått ett brott kan dömas i så kallat medgärningsmannskap för att ha handlat ”tillsammans och i samförstånd” eller ”gemensamt och i samförstånd”.

De straffas då var och en som medgärningsman. Det behöver inte styrkas vem som gjort vad. Personerna behöver inte ha utfört liknande handlingar och någon kan ha haft en mer aktiv roll.

En förutsättning är att de har handlat i samråd eller (tyst) samförstånd.

Männen dömdes i så kallat ordinärt medgärningsmannaskap. Det finns också utvidgat medgärningsmannaskap där en person inte deltar i brottet men främjar det.

Visa merVisa mindre