Smäll. Två detonationer med kort tids mellanrum ägde rum i januari Husby och Kista. Bilden är från Husby. Foto: Emma Löf Hagström

Två män åtalas för sprängningar i Järva

I januari inträffade två sprängningar i Husby och Kista med bara några minuters mellanrum. Nu, tio månader senare, åtalas två män för inblandning i händelserna.

  • Publicerad 11:37, 25 nov 2020

Med bara några minuters mellanrum skedde två explosioner i två flerbostadshus i Husby och i Kista natten till den 21 januari i år. Detonationerna skedde i på Törnsbergsgatan och Sorögatan, och en person skadades lindrigt.

Dubbla detonationer i nordvästra Stockholm

I Kista fick ett 70-tal personer evakueras från sina lägenheter, och det dröjde månader innan de kunde flytta tillbaka.

Efter explosionen: Nu flyttar boende hem igen

Stort utredningsarbete bakom

Nu åtalas två män för inblandning i sprängningarna. En 22-årig man, som suttit häktad sedan i maj, är huvudmisstänkt och åtalas för två fall av anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, samt försök till grov utpressning.

Ytterligare en person åtalas för försök till grov utpressning, men är inte frihetsberövad.

– Direkt i samband med brottet fattades ett beslut om att händelsen skulle utredas inom ramen för en regional särskild händelse. Mycket resurser har lagts på spaning, internetinhämtning, telefonanalys, finansiell utredning och utredningsåtgärder utomlands i flera länder genom rättshjälp, säger Jacob Påhlman, utredningsledare på grova brott i polisområde Stockholm nord, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till sprängningarna tror åklagaren är utpressningsförsök riktade mot personer med kopplingarna till adresserna.

Mitt i söker kammaråklagare Carl Mellberg för en kommentar.