Mordet. Dagarna efter slöt Flemingsberg upp i sorg. Omar var en mycket omtyckt granne.

Två män åtalas för mordet på Omar i Flemingsberg

I slutet av oktober blev Omar Similä skjuten till döds utanför sin port i Flemingsberg. Nu väcks åtal mot de två män som suttit häktade för mordet. Enligt uppgifter i förundersökningen är motivet till mordet ett simpelt bråk på krogen.

  • Publicerad 16:57, 10 mar 2016

Gården. ”När alla hjärtan blir ett. När alla samlas under samma tak för att dela smärtan”, skrev den lokala hyresgästföreningen som anordnade en minnesstund för den omtyckta grannen Omar på gården där han bodde.

Nu väcks åtal mot de två männen, 33 och 36 år gamla, som suttit häktade misstänkta för mordet. 

Enligt åtalet har de två männen tillsammans och i samförstånd uppsåtligen berövat Omar livet. 

I förundersökningen framgår det att en av de åtalade männen hamnat i bråk med Omar på en resturang i Flemingsberg, två dagar innan mordet.

– Det är en teori vi har jobbat efter. Det finns uppgifter att Omar Similä velat bli serverad mer alkohol, men blivit nekad till det. Det har i sin tur utlöst ett bråk på restaurangen, säger kammaråklagare Pontus Klang.

Beviskedjan är lång. En övervakningsfilm från bankomaten i Flemingsbergs centrum knyter de åtalade till platsen strax före skjutningen. 

– Flera observationer av vittnen knyter också de två männen till platsen för gärningen, utifrån uppgifter om klädsel, säger Pontus Klang.

Bland bevisningen finns också en rånarluva som hittats i närheten av brottsplatsen, där en av de åtalades DNA säkrats.

Inget mordvapen har hittats. Men en av de åtalade har efter bråket på restaurangen har gjort en sökning i sin mobiltelefon på youtube på pistolmodellen "Beretta 92FS". 

– Enligt polisens tekniker stämmer patronhylsorna som hittats på mordplatsen bäst överens med en pistol av samma modell, säger Pontus Klang.

Vem som höll i pistolen är inte klart enligt åtalet. Men åklagaren yrkar att båda döms för mord. I andra hand åtalas de för medhjälp till mord. 

De åtalade medger att de varit i Flemingsberg vid tidpunkten, men förnekar inblandning i brottet.

Rättegången är planerad att hållas den 21 mars, och beräknas pågå i fyra dagar.