GRUPP. Angelica Öhagen startade Facebook-gruppen "Sällis i Bergshamra" som snabbt fick flera hundra medlemmar. Söndagsmorgonens övergrepp ska ha inträffat på promenadvägen bakom Angelica. Foto: Leif Oldenburg

Två kvinnoöverfall på ett dygn - då slog Bergshamra tillbaka

Två kvinnoöverfall på ett dygn. Då reagerade hela Bergshamra. Hundratals boende engagerade sig för att ta tillbaka kontrollen över sin stadsdel.

  • Publicerad 08:36, 9 nov 2019

Folk blir oroliga och vill göra något.

Larmen kom förra helgen. En kvinna i Bergshamra hade våldtagits på vägen hem. Knappt 20 timmar senare kom nästa larm. En ung kvinna hade utsatts för ett sexuellt övergrepp nära Fjärilsparken i södra Bergshamra.

Samma kväll samlades ett 20-tal Bergshamrabor på torget för att nattvandra. Samtidigt startade Angelica Öhagen Facebook-gruppen ”Sällis i Bergis”. På kort tid fick gruppen närmare 300 medlemmar.

– Mina barn brukar leka i Fjärilsparken. Överfallet på söndagsmorgonen kändes väldigt nära, säger Angelica Öhagen.

Själv drabbad

I gruppen kan man söka efter sällskap till joggingrundan, kvällspromenaden med hunden eller på vägen hem från tunnelbanan. Alla medlemsansökningar kontrolleras mot folkbokföringen.

– Jag bara administrerar gruppen som ska vara en säker plats där den som vill kan stämma träff och få sällskap. Det finns så många goda krafter i Bergshamra som vill hjälpa varandra, säger Angelica Öhagen.

Hon blev själv utsatt för ett sexuellt övergrepp i tonåren.

– En okänd man tvingade in mig i en buske när jag var på väg hem från skolan. Tack och lov fick jag samtidigt kontakt med världens bästa kurator som pratade om vikten av att ta tillbaka sitt område från förövarna, säger Angelica Öhagen.

Nattvandring

Och det var precis vad Bergshamraborna gjorde – man tog tillbaka sin stadsdel.

– Folk blir oroliga och vill göra något. Man vill agera, säger Tobias Östberg som tog initiativ till den första nattvandringen redan på söndagskvällen.

– Vi var ett tjugotal personer som vandrade i både i södra och norra Bergshamra. Folk kom fram och tackade oss. Nattvandringarna kommer säkert att fortsätta, men det är inte bestämt på vilket sätt.

Facebook-gruppen ”Sällis i Bergshamra” fortsätter att växa och i helgen hålls en lokal grundkurs i självförsvar i Bergshamra – bara för kvinnor.

– Det är det här vi behöver göra, vara ute och visa att det här är vårt fantastiska Bergshamra och att vi är många goda krafter som vill hjälpa varandra. Ingen Bergshamrabo ska behöva känna rädsla för att gå ut, säger Angelica Öhagen.

Bergshamraborna har tagit tillbaka sin stadsdel.

AKTION. Omedelbart efter anmälningarna samlades ett 20-tal Bergshamrabor för att börja nattvandra. Foto: Tobias Östberg

Två larm som skakade Bergshamra

Enligt de första larmen hade båda övergreppen skett i Bergshamra. Det visade sig senare att det första övergreppet, en våldtäkt natten till förra lördagen, hade inträffat på andra sidan kommungränsen mot Frescati.

Vid denna tidnings pressläggning hade ingen misstänkt gripits.

Ett knappt dygn efter det första övergreppet, tidigt på söndagsmorgonen, anmäldes en ny våldtäkt nära Fjärilsparken i södra Bergshamra. Efter förhör med kvinnan ändrades brottsrubriceringen till sexuellt ofredande. Flera personer har förhörts i ärendet.

Visa merVisa mindre