Det blev snabbt trångt på plattan och polisen fick upplösa demonstrationen. Foto: Läsarbild

Två gripna efter att demonstration upplösts på Sergels torg

Polisen fick upplösa en demonstration till stöd för Black lives matter och mot polisvåldet i USA på onsdagskvällen. På grund av coronaläget är maxtalet för folksamlingar 50 personer, men på plattan dök tusentals demonstranter upp.

  • Publicerad 08:01, 4 jun 2020

Klockan 18 på onsdagskvällen hade arrangörerna tillstånd att demonstrera på Sergels torg. Maxantalet var satt till 50 personer på grund av det rådande läget med coronaviruset och markeringar hade gjorts för att deltagarna skulle kunna hålla avstånd.

Men i stället dök tusentals demonstranter upp, enligt DN 8 000, och plattan fylldes snabbt med folk. Något som fick polisen att upplösa demonstrationen.

Arrangören uppskattar att så många som 8 000 kan ha befunnit sig på och omkring plattan. Foto: Läsarbild.

Oroligheter på vissa håll

Demonstranter spred sig till andra delar av centrala Stockholm och på vissa håll blev det oroligheter. Vid slottet fick kravallpolis sättas in och två personer greps. Det finns även uppgifter om stenkastning mot polis och att polis använt pepparspray mot demonstranter.

Enligt polisens presstalesperson Mats Eriksson var det lugnt fram tills att demonstranterna spred sig från Sergels torg till andra platser.

– Två personer har gripits, bland annat för anstiftan till våldsamt upplopp, säger han till TT.

Arrangemanget har fått både ris och ros på sociala medier. Många visar sitt stöd för Black lives matters-rörelsen och kampen mot rasism, men många kritiserar även att de valde en fysisk demonstration, med tanke på smittspridningsrisken.

Före detta socialministern Annika Strandhäll (S) såg demonstrationen efter att hon lämnat sitt arbete i riksdagen.

”Jag voterade i riksdagen idag och sedan hade jag ett zoom möte. Därefter skulle jag ta tunnelbanan från Sergels torg. Jag blev vittne till 1000 pers där och poliser som försökte upprätthålla 50 gränsen. Det poliserna utsattes för vid tunnelbanespärren var inte ok någonstans.” Skrev hon på twitter.

Forskaren i medicinsk epidemiologi – Emma Frans – som ofta förekommer i media skrev:

”Mitt fulla stöd åt #BlackLivesMatter såklart. Men i pandemitider måste stödet manifesteras på ett sätt som inte ökar risken för smittspridningen. Folk måste sluta dö nu.”

På grund av trängselns upplöstes demonstrationen och i samband med det utbröt oroligheter mellan demonstranter och polis. Foto: Läsarbild.

Arrangören överraskad av uppslutningen

En av arrangörerna – Ibi Chune Jogestrand – säger till DN att hon överraskades av att så många kom. Till Expressen säger hon att hon är glad att så många dök upp men att man bör tänka på att ”vi är mitt inne i en pandemi”.

Arrangören tar även avstånd från oroligheterna som skedde efter att demonstrationen upplöstes.

– Jag tar helt avstånd från det som sedan hände och det en del personer valde att göra efteråt. När polisen bad oss att avsluta så gjorde vi det, säger Ibi Chune Jogestrand till DN.

Polisen har även upprättat en anmälan gällande brott mot ordningslagen.