Två frias för mordet på Ndella Jack – döms för Nackaskott

De två män som åtalats för mordet på 18-åriga Ndella Jack och mordförsöket på hennes make i Råcksta i fjol frias av Solna tingsrätt. Däremot döms den ene av dem, en 23-årig Haningebo, för medhjälp till mordförsöket i Alphyddan två veckor senare. Han döms till åtta års fängelse.

  • Publicerad 14:06, 28 maj 2020

Enligt tingsrätten räcker inte bevisningen för att fälla någon av de två män som åtalats för mordet i Råcksta.

Ingen av dem har kunnat knytas till vare sig brottsplatsen eller de vapen som använts, och bägge frias vad gäller mordåtalet.

Det innebär även att Ndella Jacks efterlevande inte får de skadestånd som de begärt.

”Särskilt hänsynslöst”

Däremot anser rätten det bevisat att den ene av dem, en 23-åring, var delaktig i mordförsöket i Alphyddan i Nacka. Han har, enligt domen, varit på brottsplatsen, hanterat ammunition och skaffat fram flyktbilen. Det går dock inte att bevisa att han var en av skyttarna, och han döms därför bara för medhjälp till mordförsök.

– Tingsrätten har sett allvarligt på gärningen, bland annat då automatvapen använts och agerandet framstått som särskilt hänsynslöst. Därför har straffet bestämts till åtta års fängelse, säger rättens ordförande, rådman Sofia Jungstedt.

Frias för vådaskotten

Eftersom det inte går att bevisa att 23-åringen varit en av skyttarna frias han från åtalet för skotten mot lägenheterna intill brottsplatsen i Nacka, där bland annat en musikstudent träffades i ögat.

En annan man, en 30-åring från Nacka, som också åtalats för mordförsöket frias på den punkten med döms för grovt vapenbrott och flera andra mindre brott till två års fängelse.

Åklagaren: ”Olika bedömningar”

Även en 38-årig man som åtalats för att ha försökt ta hand om vapnen efter skjutningen i Nacka frias. Det anses inte bevisat att han befunnit sig på platsen. Han döms däremot för narkotikabrott och brott mot knivlagen till villkorlig dom och samhällstjänst.

Åklagaren Maria Hävermark konstaterar att hon och domstolen gjort helt skilda bedömningar av bevisningen.

– Det gäller framförallt i Råckstafallet. Nu ska jag läsa igenom domen noga och sedan besluta om jag ska överklaga och i så fall i vilka delar, säger hon till Mitt i.

Sköts med 19 skott

Det var klockan 01.31 natten till den 28 augusti som två män öppnade eld med automatvapen genom fönstret till en lägenhet i Råcksta i västra Stockholm.

Två personer befann sig i lägenheten och den ena, 18-åriga Ndella Jack från Fisksätra, träffades av 19 kulor och avled av sina skador.

Den andra personen var hennes make, en 34-årig tungt kriminellt belastad man. Han tros ha varit det tilltänkta målet för kulorna men klarade sig oskadd.

Två män sprang från platsen och försvann i en väntande bil.

Före detta kompisar

Två veckor senare utsattes Ndella Jacks make tillsammans med tre andra personer i samma bil för ytterligare ett mordförsök med automatvapen i Alphyddan i Nacka. Även det misslyckades men däremot träffades en taxichaufför i ryggen, och en student som befann sig inne i ett hyreshus träffades i ett öga.

Åklagare Maria Hävermark har drivit tesen att de åtalade är före kompisar till 34-åringen som vänt sig mot honom på grund av en konflikt.

Fakta

Mordet på Ndella Jack - detta har hänt

 

Skotten i Råcksta

Klockan 01.31 natten till den 28 augusti öppnar två män eld med automatvapen genom fönstret till en lägenhet i Råcksta.

Två personer befinner sig i lägenheten och den ena, 18-åriga Ndella Jack från Fisksätra, träffas och avlider av sina skador. Den andra personen är hennes make, en 34-årig tungt kriminellt belastad man. Han tros ha varit det tilltänkta målet för kulorna men klarar sig oskadd. Skyttarna springer till en väntande bil och försvinner.

Måltavlan

34-åringen som tros ha varit måltavlan vid skjutningen i Råcksta har haft ett liv kantat av hot, våldsbrott och fängelsevistelser. Han är dömd för över 40 brott, bland annat dråpförsök och rån.

Mannen kom ut från fängelset i april i år efter att ha avtjänat ett mångårigt fängelsestraff för bland annat grov misshandel, rån och hot mot tjänsteman. Efter frigivningen åkte han och flickvännen Ndela Jack till Afrika, där de gifte sig.

Skott avlossas i Alphyddan

Larmet når polisen klockan 20.57 den 8 september. Flera maskerade personer, beväpnade med revolver och automatvapen, har avlossat skott mot en taxi i Alphyddan i Nacka. Skott träffar även ett bostadshus.

Två personer skadas: en taxichaufför i 60-årsåldern och en musikstudent som befinner sig i sin bostad. Han förlorar synen på ena ögat. Den 34-årige måltavlan undkommer oskadd.

Ndella Jack begravs

Den 11 september begravs 18-åriga Ndella Jack från Fisksätra på Storkällans begravningsplats i Älta. Många sörjande finns på plats för att ta farväl. ”Hon hade ett hjärta av guld. Hon ställde alltid upp för andra”, säger en familjemedlem.

På grund av hotbilden mot Ndella Jacks 34-årige make är även tungt beväpnad polis på plats vid begravningen.

Flera misstänkta häktas

I början av november når polisen ett genombrott i utredningen. Inom loppet av en vecka häktas fyra personer. I början av april i år åtalades de:

*En 30-åring från Haninge misstänks för mordet på Ndella Jack och mordförsök på hennes make i Råcksta.

*En annan Haningebo, 23 år gammal, misstänks ha deltagit både vid båda skjutningarna. Han misstänks för mord och mordförsök i Råcksta och mordförsök i Alphyddan.

*En 30-årig Nackabo misstänks för mordförsök i Alphyddan.

*En 38-årig Haningebo misstänks för bland annat skyddande av brottsling efter mordet i Råcksta.

Konfliktens orsaker

Polisens teori är att den 34-årige måltavlan skaffat sig dödsfiender i den undre världen och att skjutningarna i Råcksta och Nacka utfördes av konkurrerande kriminella på jakt efter hämnd. Enligt polisens spaningsledare Ville Paloheimo tyder tillvägagångssättet, där man avlossat skurar av skott på avstånd, på att skyttarna vet att 34-åringen är mycket farlig.

– De är väldigt rädda för honom, säger han till DN.

Källa: Mitt i
Visa merVisa mindre