Plan. Den nya förskolan kommer att ligga på Skogsnävegränd intill Björnbodaskolan i Kälvesta. Foto: Matilda Klar/Arkiv

Två förskolor i Vällingby blir en

En ny förskola är på gång i Kälvesta. Men färre barn i prognoserna gör att det blir en förskola i stället för tidigare planerade två.

  • Publicerad 05:15, 28 jun 2021

Om planerna går som smort står den nya förskolan för 108 barn invid Björnbodaskolan klar våren 2023. Förskolan beräknas kosta 50 miljoner kronor att bygga och kommer att vara utformad efter konceptet "Framtidens förskola 2.0".

Förskoleplanerna i Kälvesta är kraftigt nedskalade jämfört med planerna för tre år sedan.

– Vi ser en dipp i prognosen för barnafödandet, förklarar Annica Widén, lokalstrateg på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

För tre år sedan planerade stadsdelsförvaltningen nämligen för två förskolor i Kälvestaområdet med sammanlagt 16 avdelningar och plats för 244 barn. I planerna som presenterats för stadsdelsnämnden i juni i år finns bara en förskola med sex avdelningar och plats för 108 barn.

Tidigare byggnad rivs

För att ge plats för den nya förskolan krävs att ett skolhus som i dag står på platsen rivs. I dag sker musikundervisning och särskild undervisning i lokalerna.

– Den verksamheten kommer att få plats i andra delar av skolan som det ser ut i dag, säger Tobias Hansson som är rektor på Björnbodaskolan.

Att förskolan får bygglov senare i år och att skolbyggnaden som i dag står på platsen rivs i början av nästa år är enligt stadsdelsförvaltningen en förutsättning för att den nya förskolan ska stå färdig våren 2023.

Nu tar nya Björnbodaskolan ett kliv närmare byggstart

50 miljoner kronor

Förskolan kostar 50 miljoner kronor att bygga.

Kommunala bolaget Sisab kommer att äga byggnaden.

Stadsdelsförvaltningens hyra blir 2,3 miljoner kronor första året.

Förskolan med sex avdelningar kommer att ta emot fyra avdelningar från paviljongförskolan Juvelen. Två avdelningar beräknas för barn som kommer från nya bostäder

"Framtidens förskola" är ett koncept för bygge av förskolor, men beskrivs ändå ge utrymme för lokala önskemål. Konceptet gör att det tar kortare tid att planera och bygga.

Visa merVisa mindre