Vatten. Brandflygplanet flög lågt över Huddinge på tisdagen när skogspartiet i Ågesta vattenbombades. Foto: Fredrik Lundberg

Två bränder i Haninge under tisdagen

En skogsbrand bröt i Svartbäcken under tisdagseftermiddagen. Tidigare under dagen brann det i ett flerfamiljshus i Västerhaninge. Även i Huddinge har det brunnit. Samtliga bränder ska nu vara under kontroll.

  • Publicerad 14:34, 7 sep 2022

Det brinner inte idag men vi är där och lägger på vatten för att förhindra att det ska nyta sig

Det var under tisdagen som räddningstjänsten fick larm om en skogsbrand längst med Sörmlandsleden vid Tyrestavägen i Svartbäcken.

– Det handlade initialt om 100 kvadratmeter skog, säger Sussie Hellblom vid Södertörns brandförsvar.

Branden kunde släckas under kvällen, men arbetet pågår fortfarande.

– Det brinner inte i dag men vi är där och lägger på vatten för att förhindra att det ska nyta sig, säger hon.

Orsaken bakom branden är ännu inte fastställd men det finns en teori.

– Det är ju längst Sörmlandsleden, så antagligen är det en grillplats som orsakat den från början, säger Sussie Hellblom.

Under samma dag brann det även i ett 6 000 kvadratmeter stort skogsparti i Ågesta i Huddinge. Branden kunde släckas med hjälp av brandflyg under tisdagskvällen.

Skogsbrand i Ågesta vattenbombades av brandflyg

Brand i Västerhaninge

På tisdagseftermiddagen brann det även i en vindsvåning i ett flerfamiljshus i Västerhaninge.

Brand i flerfamiljshus i Västerhaninge

För att undvika vattenskador på lägenheten i fastigheten tog räddningstjänsten beslutet att branden skulle få brinna ut själv eftersom det inte fanns någon spridningsrisk.

Under onsdagsförmiddagen har branden brunnit ut.

– Vi har eldat av vinden, så vinden har brunnit upp. Det kommer nu komma dit en lastbil med kran som ska plocka av det sista som ligger och pyr, säger Andreas Blomquist, vakthavande befäl vid Södertörns brandförsvar.

Brandbilar kommer kvar på platsen fram till kvällen.

Säkerhet vid eldning i skog och mark

För att undvika bränder ska man ta reda på om det är tillåtet att elda eller grilla på den plats man tänkt. Även om det inte råder eldningsförbud kan det vara olämpligt att elda eller grilla på grund av stor brandrisk. För att ta reda på brandrisken kan man använda sig av appen Brandrisk från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Källa: MSB