lokalen har stängt och verksamheten flyttas. Foto: Mostphotos

Två attacker på en vecka mot socialkontor

Två attacker på en vecka mot Sociala insatsgruppens lokaler i Tensta. Missnöje kan ligga bakom attackerna. – I senaste attacken misstänker polisen att någon skjutit in i lokalen, säger Per Kjellander, stadsdelsdirektör. Lokalen har nu stängts och verksamheten är flyttad.

  • Publicerad 17:01, 19 sep 2018

Natten till onsdag utsattes Sociala insatsgruppens (SIG) lokler i Tensta för skadegörelse.

– Polisen misstänker att någon har skjutit mot lokalen, säger Per Kjellander, stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta

Det är andra gången på kort tid som lokalen drabbas. Tidigare under veckan krossades lokalens fönster. Lokalen är en arbetsplats för sju personer.

Missnöje kan ligga bakom attacker

SIG riktar sig till före detta kriminella personer mellan 20-29 år som är motiverade att lämna det destruktiva beteendet och i stället ersätta det med integration och sysselsättning.

Under våren har stadsdelförvaltningen i Spånga-Tensta förändrat SIG-gruppens arbetssätt.

– Vi har blivit hårdare med vilka som vi skriver in i programmet och bara de som ingår i programmet får vistas i lokalen.

Tidigare arbetade även SIG-gruppen i Tensta mot Rinkeby men sedan årsskiftet så ansvarar Rinkeby-Kista stadsdel för personer i Rinkeby.

Ur sociala insatsgruppen startade ett projekt som kallas OVE, ortens verklighet. Ytterligare en förändring är att OVE nu ingår under en annan enhet och inte i sociala insatsgruppen, enligt Per Kjellander.

– Det har funnits ett missnöje mot att vi har förändrat vårt arbetssätt och vi har fått flera synpunkter och det har funnits en irritation, säger han.

Stänger lokalen och flyttar verksamheten

Det har dock inte funnits någon hotbild mot personalen eller verksamheten, betonar han.

– Idag fattade vi beslut om att stänga lokalen och flytta verksamheten till andra lokaler, säger Per Kjellander.

Artikeln uppdateras.

Fakta

SIG-Gruppen

Sociala insatsgrupper riktar sig till unga vuxna mellan 20 och 29 år med kriminell bakgrund som vill lämna det destruktiva beteendet och i stället ersätta det med integration och sysselsättning.

Sedan 2013 har socialtjänsten, polisen, kriminalvården, kronofogden, arbetsförmedlingen och jobbtorget samverkat för att tillsammans på ett effektivt sätt förkorta vägen tillbaka till samhället för kriminella avhoppare.

Källa: Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning
Visa merVisa mindre