MANIFESTATION. Helin Butkay blev den 3.e april 2017 påkörd på Järvafältet av en stulen motorcykel där föraren var narkotikapåverkad. Foto: Photographer Michael Folmer

Två års fängelse för Helin Burkays död

I april förra året kördes läkaren Helin Burkay ihjäl i närheten av Eggeby gård. Nu har föraren dömts till två års fängelse.

  • Publicerad 12:53, 21 maj 2018

Det var den 3 april 2017 som Helin Burkay var på väg hem från jobbet när hon gick på Järvafältet i närheten av Eggby gård. Då kom en person körandes på ett fordon klassat som en motorcykel, med en medpassagerare. Fordonet körde på Helin Burkay som några dagar senare avled på sjukhuset. Föraren, som var påverkad, avvek från platsen. Några veckor senare hölls en manifestation på platsen där flera hundra personer slöt upp.

– Det var värdigt för Helin. Det var kanske 300 personer här, sa vännen Naile Aras om uppslutningen då.

Hon hade då hopp att få till en förändring mot farliga körningar på Järvafältet.

– Det var inte bara de som kände Helin som var här. Det inger hopp, vi kommer fortsätta kampen mot våld, sade Naile Aras.

Nu har domen kommit i Solna tingsrätt. En 20-årig man, föraren av fordonet som är bosatt i Järvaområdet, döms till två års fängelse. Han döms för vållande till annans död (grovt brott), grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, smitning från trafikolycksplats (grovt brott) och ringa narkotikabrott. Dessutom ska han betala ett skadestånd på totalt 120 000 kronor.