Nöjd. Camilla Wingqvist Lindberg och hennes son trivs med Roslagstullsskolan. Foto: Privat/ Sacharias Källdén

Två år senare i Roslagstullsskolan

"Vi trivs så otroligt bra". Det säger Camilla Wingqvist Lindberg vars son går i ettan i Roslagstullsskolan. För två år sedan var hon missnöjd då de inte hade fått något av sina önskemål i skolvalet.

  • Publicerad 06:00, 5 maj 2021

För drygt två år sedan skrev vi om att flera familjer i Vasastan var upprörda över att inte ha fått något av sina tre skolval och i stället blivit placerade i nya Roslagstullsskolan, en bra bit bort från deras hem.

En av dem var Camilla Wingqvist Lindberg som bor vid Odenplan. Hon och hennes man hade sökt tre skolor åt sin son, bara ett par kvarter från där de bor. I stället hamnade de i nya Roslagstullsskolan i närheten av Wenner-Gren Center.

– Vi hade aldrig hört talas om den skolan, som ju låg längre bort. Och vi hade varit och "provlekt" med sonen på skolgårdarna till de skolor som vi hade sökt och trodde att han skulle få gå i, säger hon.

"Vant oss vid avståndet"

I dag går sonen i ettan och Camilla Wingqvist Lindberg skulle inte ta honom ur Roslagstullsskolan frivilligt.

– Vi trivs så otroligt bra. Personalen är jätteengagerad och skolan ligger fint. Vi har vant oss vid att det är på lite avstånd, säger hon.

Flera föräldrar har hört av sig till henne sedan Mitt i:s förra artikel och vill veta hur familjen trivs med skolan.

– Jag tror att skolan fhar ått oförtjänt dåligt rykte och säger alltid att jag inte skulle vilja byta ut den om jag fick erbjudandet. Så nöjda är vi. Vi har hoppat av köerna till andra skolor, säger Camilla Wingqvist Lindberg, som dock betonar att hon fortfarande tycker att det är konstigt att barn som bor närmare Roslagstull får gå vid Odenplan.

Föräldrar rasar över skolplatserna i Vasastan

I år är det, som Mitt i Vasastan skrev för ett par veckor sedan, åter lägst andel familjer i Vasastan som får sitt förstahandsval om man jämför med resten av staden.

De populäraste skolorna ligger just vid Odenplan, berättar Adelinde Schmidhuber, grundskolechef på Norrmalm

– Obervatorielundens skola är till exempel en som sticker ut. För att möta platsbristen bygger vi bland annat ut Vasa Real som kommer att vara en F-9-skola om två år och då kommer det att finnas flera förskoleklasser där, säger Adelinde Schmidhuber, och framhåller även att Rödabergsskolan också snart är färdigutbyggd.

Vasastan är sämst i klassen

Adelinde Schmidhuber nämner även att fler börjar känna till Roslagstullsskolan.

– Den är ju ny och det man inte känner till väljer man inte, men i år var det flera som önskade den i första hand. Skolan är inte färdigbyggd än men ligger fantastiskt fint i Hagaparken. Det ska inte bli en skola dit elever flyttas för att de inte får plats någon annanstans, säger hon.

Det är inte helt klart vilka årskurser skolan kommer inrymma när den är färdig. Barnen går fortfarande i paviljonger.

– Vi tittar på befolkningsprognosen och planerar. Det var tänkt som en F-6-skola men det kan även bli högstadium där.