Två apotek i Solna tvingas stänga

Två apotek i Solna får inte längre sälja läkemedel – och måste stänga. Läkemedelsverket har dragit in tillstånden sedan inspektioner visat avvikelser som kan äventyra patientsäkerheten.

  • Publicerad 10:00, 12 aug 2020

Det är Råsunda apotek och Hagalunds apotek i Solna som får tillstånden indragna och tvingas stänga, skriver nyhetsbyrån Siren.

Det är Läkemedelsverket som beslutar, av patientsäkerhetsskäl, att dra in tillståndet att sälja läkemedel. Apoteken förbjuds samtidigt omedelbart att bedriva verksamhet fram tills det att tillstånden upphör att gälla.

Anledningen är att Läkemedelsverket vid ett flertal inspektioner noterat avvikelser. Vilka avvikelser det handlar om framgår dock inte av de handlingar Siren har tagit del av.

Om bolaget som äger apoteken trotsar förbudet riskerar det att få betala ett vite på en halv miljon kronor.

Anonym anmälan

Det var efter att en anonym anmälan inkommit till Läkemedelsverket i fjol som myndigheten genomförde inspektioner av apoteken.

Myndigheten har inspekterat bolagets öppenvårdsapotek Hagalunds Apotek, Råsunda Apotek och Järfälla Apotek vid totalt sju tillfällen. Vid samtliga inspektioner noterades avvikelser.

Bolaget hade fram till februari 2020 även tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek vid Järfälla Apotek. Tillståndet för Järfälla Apotek upphävdes genom beslut i januari på tillståndshavarens egen begäran.

Enligt beslutet har båda apoteken, som ägs av Medicare Pharmacy in Sweden AB, sålts till nya ägare.

STÄNGS. Två apotek stängs i Solna på grund av "avvikelser", enligt Läkemedelsverket, som drar in tillstånden. Foto: Mostphotos