Två anhållna för mordförsöket på advokaten Henrik Olsson Lilja

Två personer har anhållits, misstänkta för inblandning i skjutningen av advokaten Henrik Olsson Lilja vid Norr Mälarstrand på Kungsholmen i början av september.

  • Publicerad 10:10, 5 nov 2019

Det var på morgonen den 6 september som toppadvokaten Henrik Olsson Lilja sköts i trappuppgången till sin lägenhet och skadades svårt, men överlevde.

Sedan dess har jakten på skytten och andra inblandade i fallet – som misstänks vara ett beställningsmord – pågått från polishåll.

På tisdagsmorgonen anhölls två personer, den ena på sannolika skäl misstänkt för försök till mord, den andra skäligen misstänkt för medhjälp till mordet, det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Genombrottet i utredningen har sin grund i den tekniska utredning som utförts. Det är för tidigt att uttala sig om eventuella motiv, säger kammaråklagare Lucas Eriksson, som leder förundersökningen.

Vidare skriver de att tillslag gjorts på ett flertal adresser och att flera personer – utöver de två anhållna – hämtats in till förhör.

Polisen utanför adressen på Norr Mälarstrand dagen för skjutningen den 6 september. Foto: Stefan Källstigen.

Letade efter misstänkt bil

Förra veckan gick polisen ut med en vädjan om tips från allmänheten. Specifikt letade de information om en silverfärgad Mercedes som rörde sig i området i anslutning till skotten.

Samma dag som skjutningen skedde greps en kvinna i 50-årsåldern, misstänkt för anstiftan till mordförsöket. Men dagarna efter släpptes hon på fri fot.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är den ena av de två nu anhållna personerna en man i 50-årsåldern som tidigare är känd av polisen. Enligt uppgifterna har mannens dna hittats på brottsplatsen.

Tidigast i morgon onsdag kan de två anhållna personerna bli häktade.

Advokat sköts på Kungsholmen – polisen söker uppgifter om bil

Fanns en hotbild innan mordförsöket

Henrik Olsson Lilja hade tiden innan skjutningen uppgett att han hade en hotbild mot sig. Vid flera tillfällen har han anmält en person och ansökt om besöksförbud. Hotbilden ska däremot inte haft att göra med hans yrke som advokat.

Enligt vittnesuppgifter till Mitt i ska en polisbil befunnit sig utanför adressen på Norr Mälarstrand redan en och en halv timme innan skjutningen.

Uppgifter som polisen inte velat bekräfta.

Polisen var vid advokatens adress långt innan skjutningen

Flera uppmärksammade jobb

Henrik Olsson Lilja har företrätt misstänkta brottslingar i flera uppmärksammade fall. Senast i somras var han den amerikanske rapstjärnan ASAP Rockys förste advokat fram tills det att artisten valde att byta strax innan rättegången.