TV: Ragna hjälper dig att ta ton

Sången har varit hennes verktyg sedan hon var liten. I dag är Ragna Fagelunds budskap enkelt. Din röst är en otrolig kraft. Det gäller bara att du har verktygen och modet att släppa lös den.

  • Publicerad 06:00, 9 maj 2016

Danderydsbon Ragna Fagelund har jobbat med rösten i hela sitt liv. Redan som 13-åring undervisade hon i musikgrupper och lärde folk att sjunga. Sedan några år tillbaka har hon riktat in sig på att hjälpa människor att ta kontroll över sin röst genom sången.

– Man brukar säga att din röst utgör ungefär 35 procent av hur ditt budskap uppfattas, säger hon.

Därför är det många yrkesgrupper som skulle tjäna på att träna rösten. Till exempel säljare, lärare eller projektledare.

– Du skulle inte ge dig ut och springa en mil utan att ha tränat först. Detsamma gäller med rösten, säger hon.

Körsång har varit populärt länge berättar Ragna. Men en ny trend är att företag låter sina anställda ta friskvårdsbidrag för att sjunga i grupp.

När Mitt i hälsar på i Ragna Fagelunds hem vid Nora torg, för att träna reporterrösten, har hon precis åkt på en förkylning.

– Det känns lite typiskt just i dag när ni är här.

Trots det fylls hela rummet av hennes röst när hon demonstrerar olika övningar. Utan minsta ansträngning men med styrkan av en orkan i lungorna fylls studion med en ljus och klar ton som känns kapapel att fungera som en skottsäker luftvägg.

– Det höga tonerna går bra. Det är de låga jag inte klarar av i dag, förklarar hon.

Efter ett tag är det dags för Mitt i:s reporter att ta plats framför flygeln och mjuka upp stämbanden. Ragna Fagelund går igenom olika övningar. Vi börjar med att skaka loss hakan. Sedan några andningsövningar. Efter det sjunger vi: ”oj oj oj”.

Och till sin stora glädje – och förvåning – får reportern veta att han varken är tondöv eller ett hopplöst fall.

Fakta

Ordning på rösten

Börja med att dämpa störande ljud runt om dig och rensa din ljudmiljö. Det är viktigt att du kan ha kontroll på din röst och inte tvingas höja den omedvetet.

Sjung lite varje dag. Gärna till någon poplåt som är lätt att hänga med i och känns bra för din röst.

Värm upp innan du vet att du kommer att behöva prata länge. En bra övning är låta rösten åka upp och ner som en rutschkana

Källa: Ragna ­Fagelund
Visa merVisa mindre