
Gemenskap. I det romska hemmet, som hos Barbi Jakowicz och hennes dotter Silvia, är familj och mat i centrum. Foto: Sacharias Källdén
Tv-kocken Barbi sprider romsk kultur från köket
Som kock och förespråkare av romsk kultur i tv-rutan ser Brandbergenbon Barbi Jakowicz till att sprida kunskap om vad romer är och står för. Allt för sina barns framtid.
- Nyheter
- Publicerad 06:00, 27 apr 2022
Alla är välkomna och man går aldrig hungrig ifrån ett romskt hem
Med öppna armar välkomnas vi till familjen Jakowicz lägenhet i Brandbergen. Köket, navet i hemmet med en välbehövlig köks-ö, är fyllt med de ingredienser som utgör en klassisk romsk maträtt, thule ropaja.
Tanken är att Barbi Jakowicz, tv-kock som har flera program på Svt, ska laga maten och prata om den under tiden. Men hon hinner inte ens börja innan 16-åriga dottern Silvia kommer hem och direkt visar vilja att hjälpa till.
– Hos oss romer är alla välkomna och man går aldrig hungrig ifrån ett romskt hem. Alla gäster ska kunna känna sig som hemma, kunna öppna kylskåpet och ta något om man vill. Just maten och att umgås är väldigt stort hos romer och man sitter ofta och äter tillsammans. säger Barbi Jakowicz.
– Hon känner alla mina kompisar och alla tycker om henne mer än mig. Jag hade en polare som kom hem till mig, satt i soffan i en kvart, sedan frågade hon: "När kommer din mamma hem?", berättar Silvia och skrattar.
– Det är skönt att man kan dela på allting och umgås på det här sättet, nickar Barbi.
Kultur centrerad kring mat
Mor och dotter skalar och skär upp morötter och potatis. Buljongen på kyckling håller på att koka upp.
– Det här är mat jag har vuxit upp med, något som mormor gjorde väldigt mycket. Dels för att det var billigt och dels för att vi var många i familjen och det här mättar ordentligt, säger Barbi.
Hon tar fram och bankar ut fläskkotletterna som sedan får vila i vispade ägg kryddade med salt, peppar och cayennepeppar.
– Romer förr var så utsatta och visste inte alltid när deras nästa måltid skulle vara. Då blev det ofta väldigt fet mat med mycket kolhydrater, för de jobbade med tunga arbeten.
Morötterna och potatisen läggs i kastrullen. Kotletterna paneras med ägg, mjöl, panko och hackad persilja.
"Accepterad rasism"
De panerade kotletterna ska sedan stekas på medelhög värme i rikligt med stekfett. En manöver Barbi är van med.
– Förut jobbade jag som kock på Berns, men väldigt tidigt ville jag jobba inom media. Jag ringde och presenterade mig för Radio romano inom Sveriges radio, som sökte romanitalande reportrar, även fast jag inte var utbildad journalist. Efter lite om och men fick jag jobbet och vikarierade där under somrarna 2017 och 2018.
– Året efter fick min chef ett samtal om att Svt sökte en kock som talade romani. De ville ha en audition där man bara pratade in i kameran, men jag sa nej, vi gör en kockshow. En vecka senare ringde de och erbjöd mig en programledartjänst.
Matlagning i tv är inte alltid samma som hemma, nu stuvas de färdigkokta morötterna och potatisen och skapar en fyllig och smakrik sås. För första gången får Silvia äta thule ropaja, en rätt som hon visar sig gilla.
– En anledning till att jag vill jobba med det här är för mina barns skull, jag vill att de ska växa upp i ett samhälle där de har sett att det finns romska program med romsk kultur. Vi är en minoritet och vi ska vara accepterade. Tyvärr är rasismen mot romer väldigt accepterad idag, säger Barbi och fortsätter:
– Vem säger n-ordet öppet idag till en mörk människa? Men zigenare kan man slänga ur sig hur som helst, men det är inte vi. Zigenare betyder utstött, främmande, smutsiga. Vi är romer och vi har ett namn.
Med avklarad middag kunde undertecknad och fotograf lämna familjen Jakowicz hem, mätta och belåtna.