Initiativtagare. Alla äldre är välkomna till Gården, hälsar Vid din sidas grundare Jeanette Höglund. Foto: Maria Östlin

Tv-kändis öppnar fritidsgård för fattiga äldre

Söderort får en ny fritidsgård – för pensionärer. Bakom initiativet står ordningsvakten Jeanette Höglund, känd från teveserien Tunnelbanan.

  • Publicerad 16:35, 3 jun 2020

– I vårt jobb är vi vana vid att se missbrukare och fyllskallar, men att pensionärer är ute och letar i papperskorgar kom som en chock för mig, säger Jeanette Höglund.

Därför grundade hon hösten 2016 organisationen Vid din sida, som sedan dess har ordnat soppkök för äldre hemlösa. Organisationen känner till cirka 300 hemlösa pensionärer i Stockholm och menar att mörkertalet är stort.

Nu öppnar de också Gården i Kärrtorp, Sveriges första fritidsgård för hemlösa och fattiga pensionärer. Där kommer det bland annat att finnas vilorum, matsal och ett stort teverum, och erbjudas måltider samt aktiviteter så som musikquiz. Som att kliva in i sitt vardagsrum, för att använda Jeanette Höglunds beskrivning.

– Här kan de komma in och känna sig trygga, sätta sig i soffan och somna en stund. Och de ensamma människorna som bor här kan komma ner och dricka kaffe och socialisera sig.

Tioårskontrakt

Gården ska ha öppet måndag till fredag, klockan 12.00–23.30. På grund av coronakrisen har invigningen flyttats fram, och när det väl är dags om ett par veckor ska fritidsgården tänka på hygienen och se till att det finns möjlighet att sprida ut sig.

Att platsen blev just Kärrtorp stod klart efter ett ihärdigt arbete med att skicka ut förfrågningar.

– Svenska bostäder nappade och hörde av sig till mig. De var fantastiska, vi har fått ett tioårskontrakt, säger Jeanette Höglund.