TV: Farväl till en epok i Gubbängen

Getingar och Bajare. Motorljud och folkfest. När Hammarby speedway den här veckan flyttar ut från Gubbängens IP är det slutet på en 47-årig epok. Och Stockholm blir utan bana i landets tredje största publiksport.

  • Publicerad 18:56, 24 apr 2017

Våren är motorfolkets högtid. I början av maj flockas entusiaster på arenor över hela landet, för att njuta av farten, bullret och doften av säsongspremiär i Sveriges tredje största publiksport.

Men på Gubbängens IP är det bara tomheten som ekar. Inne i Hammarby speedways klubbhus är fotografierna borta från väggen och nerpackade i flyttkartonger.

Gubbängens speedwaybana.

Stockholms stads beslut att bygga en bandyhall på IP:n blev dödsstöten. Division 1-matchen som kördes den 2 juli i somras blev den sista i Gubbängen. I slutet av den här veckan måste Hammarby speedway ha städat bort allt och lämnat arenan.
– Det är deprimerande. De tog ifrån oss banan utan att först ge oss några alternativ, säger Robert Markenfelt ordförande för Hammarby speedway, som nu tvingas stå över säsongen 2017.

Nu är det slut på motorfesterna. FOTO: Daniel Pero

En som varit med ända sen starten 1969 är Kim Malmberg. Han var under många år ordförande för storklubben Getingarna. Med kärlek i rösten berättar han om farten och spänningen, intensiteten i de korta heaten där förarna accelererar till vansinniga 125 km/h ut på rakorna.
Den som vill njuta av det där nu får bege sig så långt som till Hallstavik i Norrtälje kommun, där närmaste fullstora bana finns.
– Det är tragiskt att Stockholm blir helt utan speedwaybana, konstaterar han.

Supportern Sören Hansen har sett mycket speedway i Gubbis. FOTO: Mattias Kamgren

En och annan Gubbängsbo kanske tycker det är skönt att slippa ljudet från motorer och speaker. För supportern Sören Hansen är det tvärtom. Han beskriver ljudet av speedway som hemtrevligt. Nu känner han saknad.

– Det kommer att vara en tomhet på sommarkvällarna, säger han.

”Kulturmord”

När Mitt i Söderort i vintras avslöjade vad som var på gång var det fler som reagerade med ilska:
”Det kommer att fattas mig. Ett kulturmord är vad det är”.
”Sorgligt att det finns människors som bestämmer och som inte kan förstå värdet i att föra vidare en tradition”, löd två av kommentarerna på Facebook.

Läs mer om speedwayhistorien i Gubbängen i vår papperstidning!