I den murkna stubben utanför tv-huset har ett nytt träd börjat växa. Foto: Läsarbild John Karlmark

Tv-eken har fått nytt liv

I en spricka i tv-ekens stubbe har det börjat växa ett nytt träd – fem år efter att originalet sågades ner. Men vad det rör sig om för träd är oklart. – Man kan ju gissa på en ek, säger trädspecialisten Björn Embrén.

  • Publicerad 12:45, 29 nov 2016

Under stor uppståndelse och till aktivisters förtret sågades den så kallade tv-eken ner en novembernatt 2011. Paralleller drogs till almstriden som ägt rum i Kungsträdgården 40 år tidigare och flera aktivister hade tagit sig till Oxenstiernsgatan utanför tv-huset för att försöka få Stockholms stad att avbryta nedtagningen av den flera hundra år gamla eken. De menade att trädet inte var så illa däran som staden gjorde gällande. Men man förlorade striden och trädet föll till marken den 25 november.

Nu, fem år senare, har uppmärksamma flanörer noterat att det spirar av liv i stubben som finns kvar efter ingreppet. Björn Embrén är trädspecialist vid Stockholms stad och har ansvar för de träd som finns i stadsmiljön. Han tror inte att det liv som uppkommit har gjort det av sig själv.

– Det är troligen någon som har planterat något i en spricka i stubben, säger han när han nås av uppgifterna om att något har börjat växa där, utan att själv ha varit på plats eller ha sett fotot.

Han har även en teori om i vilken riktning man ska söka för att hitta den eller de som kan vara inblandade i uppkomsten av det nya trädet.

– Det är ett gäng aktivister som har hållit på där, så det är antagligen någon av dem som ligger bakom, säger Björn Embrén som inte törs uttala sig om vad det rör sig om för trädart.

– Jag vet inte, men man kan ju gissa på en ek.

En spårvagnslinje är planerad på Oxenstiernsgatan och när den byggs kommer tv-ekens saga av allt att döma vara all. Sträckningen kommer nämligen att gå där stubben, och numera skottet, står.

Men projektet med Spårväg city mellan Djurgårdsbron och Ropsten är lagt på is till åtminstone efter 2019. Det öppnar för att det lilla träd som nu står i tv-eken får möjlighet att växa till sig några år till.

Fakta

Kallades även Radiohuseken

I oktober 2011 beslutades att tv-eken, även kallad Radiohuseken, skulle tas ned.

Aktivister engagerade sig i frågan och motsatte sig ingreppet då man menade att trädet inte var så skadat som Stockholms stads politiker och tjänstemän gjorde gällande och att det därmed inte utgjorde någon säkerhetsrisk för människor som rörde sig i området kring eken.

En oberoende grupp arborister undersökte trädet och menade att man inte behövde ta ner det. De menade att tv-eken skulle klara vindstyrkor på 33 meter per sekund.

 

Visa merVisa mindre