Katten Tusse efterlystes i Häggvik. Foto: Läsarbild Privat

Tusse försvann – hittades lemlästad i en pallkrage

En kväll kom Britt-Maries katt inte hem. Tio dagar senare hittades den nedgrävd i en pallkrage ett par kvarter bort. För ett år sedan hittades en annan katt i området – kluven på mitten. Nu är grannarna oroliga för att någon skadat katterna med flit.

  • Publicerad 17:38, 1 nov 2018

Britt-Marie Anderssons katt Tusse försvann i mitten på september. En kväll när hon skulle kalla in sina katter, som bara är ute dagtid, kom han inte. Tio dagar senare fick en granne som bor ett par kvarter bort en överraskning. Grannen skulle hämta de sista jordärtskockorna som hon odlade i en pallkrage, men det var inte en skocka hon grävde upp. Det var Britt-Maries katt – men den saknade huvud och ett bakben.

Det är inte första gången en katt hittas död och lemlästad i närheten av Slöjdvägen i Häggvik. Förra året i september försvann katten Strimma från grannfamiljen som bor i huset mittemot Britt-Marie Andersson. Strimma, som var knappt ett år gammal, hittades kluven på mitten på en granntomt. Den andra halvan av henne hittades aldrig.

– Hon var bara kapad rakt av. Vi blev så chockade. Vi tänkte att det nog var en räv eller någonting. Men just att det var så rakt avkapat gjorde ju att vi undrade hur det gått till. Det fanns inga djurspår, blod eller päls där hon hittades. Det var så rent, säger grannen Annlouise.

Elise och Axels och katt Strimma är begravd bakom lekstugan.

Det här området är som Bullerbyn för katter.

Britt-Marie Andersson

När Tusse försvann började Britt-Marie leta på en gång. Hon satte upp lappar i området och efterlyste i sociala medier. När grannen hörde av sig och berättade om den groteska upptäckten började Britt-Marie misstänka att något inte stod rätt till.

– Tusse var 16,5 år, gammal och trött. Vi bor i ett lugnt område och han brukar inte gå långt bortom tomten. Här är det ju ingen som kör utom vi som bor här. Det här området är som Bullerbyn för katter. Nästan alla har katt och de är ute och leker med varandra på dagarna. När Tusse inte kom och jag inte hittade honom någonstans kände jag på mig att något hade hänt, säger Britt-Marie.

Britt-Marie och Rolf med sin andra katt Zingo.

Skickade kattkroppen för obduktion

Hon skickade Tusses lemlästade kropp till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala. Enligt obduktionsrapporten är det möjligt att katten blivit påkörd och sedan tagits av ett rovdjur, men hur han hamnade nedgrävd i en pallkrage är ett mysterium även för SVA.

Grannarna misstänker nu att någon har skadat katterna med flit och känner sig oroliga över att låta katterna gå ute fritt. SVA väntas ge ett slutgiltigt besked om vad obduktionsrapporten visat inom kort.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tonårsföräldrar kraftsamlar för ökad trygghet

Nyheter "Alla är jättemåna om att vi ska få igång något nu" Förra veckans digitala möte om vad som kan göras i Sollentuna för att minska ungdomsvåld och otrygghet blev lyckat. Och det mynnade ut i att åtta lokala grupper ska bildas och peka på fem kortsiktiga...tisdag 1/12 15:15

Åtal: Skickade 800 kränkande sms till kvinna

Nyheter Mannen ska även ha dykt upp på hennes jobb och bytt lås i hennes lägenhet. En man i 30-årsåldern åtalas för bland annat fyra fall av ofredande, skadegörelse och egenmäktigt förfarande riktat mot en kvinna i Rotebro.tisdag 1/12 11:10

Pandemin tvingar kyrkan att satsa digitalt i jul

Nyheter Gudstjänster och konserter i Sollentuna livesänds via nätet Från första advent och ända fram till jul brukar kyrkan ha ett späckat schema, men i år blir allt annorlunda på grund av coronapandemin – Tiden nu och till jul är vår största tid, vi brukar ha...tisdag 1/12 5:40