Tusentals utan el i Täby efter avgrävd kabel

Tusentals hushåll i Täby drabbade i ett stort strömavbrott. Både huvud- och reservkabeln vid Ellevios anläggning har grävts sönder och elen måste nu kopplas om helt. – Finns vissa funderingar på om nätet kommer klara belastningen, säger Jonatan Björck, presschef på Ellevio.

  • Publicerad 15:15, 13 aug 2018

Lagom till lunch fick tusentals hushåll i Täby elen avklippt. Det var vid ett bygge i närheten av Ellevios anläggning i Enhagen som någon blev lite för ivrig med grävskopan och drog av både huvudkabeln och reserven.

– Normalt sett så har vi alltid två matningsvägar, går en kabel ner så kan vi koppla om till den andra, men i det här fallet har de skadat båda kablarna, säger Jonatan Björck, presschef på Ellevio.

Risk för överbelastning

För att få igång elen igen måste nu alltså kablarna lagas, och eftersom de under tiden inte kan använda reservkabeln försöker de istället koppla om elen helt.

Men det är inte säkert att det går.

– Nätet är byggt utifrån att man ska klara en viss kapacitet och det finns vissa funderingar på om nätet kommer klara belastningen. Nu gäller det att koppla in områdena etappvis och se om nätet håller. Överbelastar vi systemet kan det få ännu större konsekvenser, säger Jonatan Björck.

När tror ni att problemet kan vara åtgärdat?

– Vår första uppskattning var att vi kommer ha fått in alla berörda kunder till den här alternativa kopplingsvägen till strax efter klockan 16.00, men om nätet inte håller för det så måste vi laga kablarna innan strömmen kommer tillbaka och det arbetet tar tre, fyra timmar. Vi måste nog vara lite flexibla med sluttiden för driftsstörningen.