Uppemot 3 000 personer deltog i marschen, enligt polisen. Här är demonstranterna på väg över Vasabron. Foto: Anders Göransson

Tusentals marscherade mot varslen inom vården

Sparkrav och hundratals varslade – det är kris på Stockholms akutsjukhus. Men personalen är inte uppgiven, utan arg. I dag marscherade flera tusen sjukvårdsanställda genom Stockholm i protest. – Det har gått för långt. Vi håller på att sjunka, säger barnsköterskan Ragnhild Envall.

  • Publicerad 16:05, 14 dec 2019

Trots elak kyla och ett strilande decemberregn hade en stor skara sjukvårdsanställda samlats på Norrbro vid lunchtid inför marschen till Landstingshuset på Kungsholmen.

De hade kommit för att visa vad de tycker om sparkraven och den senaste tidens varsel av omkring 800 anställda, främst undersköterskor och läkare, på Karolinska, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus.

”Snålheten bedrar visheten”

Ragnhild Envall, barnsköterska, deltog i protesterna, Foto: Anders Göransson

 

En av deltagarna var Ragnhild Envall, som är anställd på Karolinska men för närvarande är placerad på neonatalavdelningen på Danderyds sjukhus.

– Det har gått för långt. Vi sa redan 1996, när de lade ner vår barnklinik, att det var ett sjunkande skepp vi sitter på. Och det fortsätter att sjunka, nu är det inte mycket kvar över ytan, säger hon.

Hon tycker att det är obegripligt att man tar bort tjänster samtidigt som kvarvarande personal får arbeta en massa övertid.

– Det är snålheten som bedrar visheten. De är fel ute när de skär ner på personal, skär ner på lite chefer istället, säger hon.

Kritik mot politiker…

Undersköterskan Sten Hällmark, operationssköterskan Anna-Karin Löfgren och flera andra från samma avdelninng på SÖS var där för att stötta dem som blivit varslade. Foto: Anders Göransson

Anna-Karin Löfgren, operationssköterska på Södersjukhuset, och hennes kollegor på kirurg- och operationsavdelningen, hade kommit för att stötta de kollegor som varslats.

– Det här drabbar ju även oss som blir kvar, personalen på avdelningen får ju slita som hundar. Det är tydligen vi som får betala för att NKS blev så dyrt – då måste de skära på andra ställen.

Från podiet talade Johan Styrudd, kirurg och ordförande i Stockholms läkarförening, om hur ett fungerande sjukvårdssystem håller på att brytas sönder, och om politiker som inte förstår konsekvenserna av sina beslut.

…och mot konsulter

– Varför har de inte lyssnat på oss? Jo, därför att våra förslag kostar pengar i det korta perspektivet. Men ofta spar de pengar i det långa perspektivet, för patienter blir friska. Varifrån har då våra politiker tagit hjälp istället? Konsulter. Vad kan en konsult om sjukvårdskedjor, patientsäkerhet och sjukvårdskvalitet? Ingenting!

Efter talen avgick marschen och allt fler anslöt längs vägen. Vid Landstingshuset uppskattade en polis på platsen att det rörde sig om cirka 3 000 deltagare – och detta trots de urusla vädret.

Regnet öste ned när demonstranterna nådde Landstingshuset. Foto: Johan Kristensen

Glad över uppslutningen

ST-läkaren Laura Björnström, en av initiativtagarna till protestmarschen, var överväldigad över uppslutningen.

– Jag tror så många kommer för att alla – patienter, sjukvårdspersonal, allmänhet – har märkt att det här är ohållbart. Vi kämpar idag, och vi kan inte bli färre!

Men kommer politikerna att bry sig?

– Jag vet inte. Det har varit debattartikel efter debattartikel. Facket har sagt ifrån. Men ingenting har hänt, och nu väntas ett nytt beslut där 1,1 miljarder till ska sparas. Det låter som att det går att fel håll. Men vi tänker inte ge upp, säger hon.

ST-läkaren Laura Björnström var med och startade Stockholms sjukvårdsupprop, som initierade marschen. Foto: Anders Göransson