Många resenärer kan ha varit smittade när de rest från Arlanda. Foto: Stefan Källstigen

Tusentals kan ha flugit med covid-19

Omkring 100 000 personer tros ha vänt sig till Doktorsgruppens mottagningar för PCR-tester. Testsvaren misstänks dock vara rena bluffen. Sex personer misstänks nu i härvan, där huvudmannen drivit vårdcentraler i Region Stockholm, bland annat i Märsta.

  • Publicerad 15:23, 21 jun 2021

Det drabbar de kanske hundratusentals svenskar som fått ett felaktigt provsvar.

För att flyga från Arlanda har resenärer varit tvungna att visa upp ett negativt coronaintyg. Efter att polisen misstänkt att vårdföretaget Doktorsgruppen skrivit ut falska intyg gjorde de husrannsakan mot sex adresser i Stockholmsområdet.

Doktorsgruppen misstänks ha skrivit ut så många som 100 000 negativa coronaintyg oavsett om personerna varit smittade eller inte.

Enligt uppgifter i flera medier ska testerna inte ha skickats för analys, medan de provtagna meddelats negativt resultat.

Kunderna har fått betala 1 500 kronor för intygen.

Sålde reseintyg

Vårdföretaget ska särskilt ha riktat in sig på att sälja intyg till resor. Detta innebär att tusentals resenärer kan ha flugit från Arlanda med covidsmitta.

– Att lura på människor falska covid-tester är ett obegripligt ansvarslöst och cyniskt agerande, och sannolikt brottsligt. Jag noterar att såväl IVO som polis och åklagare agerar och det glädjer mig. Sådant hälsofarligt humbug måste beivras mycket kraftfullt, säger Anna Starbrink (L) som är Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm i ett pressmeddelande.

Fick stänga i våras

Doktorsgruppen hade provtagning på flera platser i Stockholmsområdet men i våras fick de stänga med omedelbar verkan, sedan Region Stockholm upptäckt felaktig fakturering och skattefusk.

Det var i förra veckan som polisen slog till mot minst sex adresser i Stockholmsområdet, avslöjar Aftonbladet. Utöver det har företaget erbjudit covidintyg på ett 20-tal kliniker runt om i landet.

När polisen kom till adresserna var de igenbommade, och polisen fick bryta sig in. Väl inne ska de ha funnit spår av provtagningsverksamheten.

Fusk med skatt och fakturor – regionen kastar ut flera vårdcentraler

Vårdcentral i Märsta

Minst sex personer är hittills misstänkta i härvan. Tre har häktats och tre är anhållna i sin utevaro och söks av polisen, misstänkta för grovt bedrägeri, spridande av smitta och osant intygande.

En av dem som söks är en läkare som har drivit vårdcentraler i Märsta, Kista och Tyresö.

De falska covid-testerna uppdagades efter en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

– Konsekvenserna av de falska covid-testen är oerhört allvarliga på tre sätt. Det drabbar de kanske hundratusentals svenskar som fått ett felaktigt provsvar. Det kan ha orsakat ökad smittspridning då människor falskeligen förletts tro att de är friska och agerat utifrån det, men kan ha varit virusbärare. Och det riskerar att skada förtroendet för vården och smittskyddsåtgärderna, när vi står mitt i en pandemi, påpekar Anna Starbrink (L). 

Gravfynden de första kristna i Sverige

Nyheter Kommer att ställas ut på Sigtuna museum Flera gravar hittades i centrala Sigtuna. Det rör sig om den första generationen kristna i Sverige och ett så unikt fynd har aldrig tidigare hittats i kommunen.måndag 2/8 11:41

Våg av telefonbedrägerier i Märsta

Nyheter 21 fall av bedrägeri anmäldes i juni Som mest har ett brottsoffer förlorat upp emot 200 000 kronor när en våg av så kallade vishing-brott svept över Märsta. Enligt polisen är det främst äldre som utsätts för bedrägerierna.fredag 23/7 14:53

396 nya bostäder planeras i Sigtuna stadsängar

Nyheter Byggherre får grönt ljus Flera nya byggen är på gång i Sigtuna stadsängar. Nästan 400 nya hem håller på att färdigställas i området det kommande året.måndag 19/7 14:57

Kommunen öppnar del av Midgårdsbadet

Nyheter Men utomhusbadet är fortsatt stängt hela sommaren Sedan den 15 juli är det fritt fram att plaska i inomhusdelen av Midgårdsbadet. Men på grund av smittrisken är utomhusdelen fortsatt stängd. "Jag tror att folk kommer respektera råden", säger kultur-...fredag 16/7 12:05

Bilolycka på E4 vid Arlanda – flera skadade

Nyheter "En person var fastklämd" meddelar polisen Fem personer har fått föras till sjukhus efter en bilolycka på E4 vid Arlanda.onsdag 14/7 17:12

De vandrar för välgörenhet – från Umeå till Stockholm

Nyheter Ska samla in pengar till utsatta kvinnor Elina och Ebba samlar in över 200 000 kronor för att hjälpa kvinnor i behov av humanitär hjälp i Sydsudan. Vi tar ett snack med dem när de passerar Bollstanäs.onsdag 14/7 16:13