För att flyga från Arlanda har resenärer varit tvungna att visa upp ett negativt coronaintyg. Efter att polisen misstänkt att vårdföretaget Doktorsgruppen skrivit ut falska intyg gjorde de husrannsakan mot sex adresser i Stockholmsområdet.

Doktorsgruppen misstänks ha skrivit ut så många som 100 000 negativa coronaintyg oavsett om personerna varit smittade eller inte.

Enligt uppgifter i flera medier ska testerna inte ha skickats för analys, medan de provtagna meddelats negativt resultat.

Kunderna har fått betala 1 500 kronor för intygen.

Sålde reseintyg

Vårdföretaget ska särskilt ha riktat in sig på att sälja intyg till resor. Detta innebär att tusentals resenärer kan ha flugit från Arlanda med covidsmitta.

– Att lura på människor falska covid-tester är ett obegripligt ansvarslöst och cyniskt agerande, och sannolikt brottsligt. Jag noterar att såväl IVO som polis och åklagare agerar och det glädjer mig. Sådant hälsofarligt humbug måste beivras mycket kraftfullt, säger Anna Starbrink (L) som är Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm i ett pressmeddelande.

Fick stänga i våras

Doktorsgruppen hade provtagning på flera platser i Stockholmsområdet men i våras fick de stänga med omedelbar verkan, sedan Region Stockholm upptäckt felaktig fakturering och skattefusk.

Det var i förra veckan som polisen slog till mot minst sex adresser i Stockholmsområdet, avslöjar Aftonbladet. Utöver det har företaget erbjudit covidintyg på ett 20-tal kliniker runt om i landet.

När polisen kom till adresserna var de igenbommade, och polisen fick bryta sig in. Väl inne ska de ha funnit spår av provtagningsverksamheten.

https://www.mitti.se/nyheter/fusk-med-skatt-och-fakturor-regionen-kastar-ut-flera-vardcentraler/repucx!bRdxBBW390cHRtGjZajmxw/

Vårdcentral i Märsta

Minst sex personer är hittills misstänkta i härvan. Tre har häktats och tre är anhållna i sin utevaro och söks av polisen, misstänkta för grovt bedrägeri, spridande av smitta och osant intygande.

En av dem som söks är en läkare som har drivit vårdcentraler i Märsta, Kista och Tyresö.

De falska covid-testerna uppdagades efter en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

– Konsekvenserna av de falska covid-testen är oerhört allvarliga på tre sätt. Det drabbar de kanske hundratusentals svenskar som fått ett felaktigt provsvar. Det kan ha orsakat ökad smittspridning då människor falskeligen förletts tro att de är friska och agerat utifrån det, men kan ha varit virusbärare. Och det riskerar att skada förtroendet för vården och smittskyddsåtgärderna, när vi står mitt i en pandemi, påpekar Anna Starbrink (L).