Tusentals kan ha fått falska resultat på sina PCR-tester. Foto: MOSTPHOTOS

Tusentals kan ha fått falska testsvar

På mottagningar runt om i stan, bland på Norra Bantorget, har tusentals PCR-tester tagits som senare visat sig vara falska. Att människor med flit lurat människor under en pandemi är under all kritik, menar hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

  • Publicerad 15:50, 9 jul 2021

Det är förkastligt, det är grisigt.

Anna Starbrink riktar kritik mot de som ligger bakom de falska PCR-testerna. Foto: Jonas Forare

Mitt i har tidigare rapporterat om härvan med förfalskade PCR-testerna. Vårdföretaget Doktorsgruppen misstänks ha gett falska provsvar till upp emot 100 000 personer. Förundersökningen pågår där nu fyra personer har häktats, och två personer fortsatt är anhållna i sin utevaro.

– Det är helt förfärligt att lura människor på det här viset, säger Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd, (L).

– Att någon med vilja vill bidra till att pandemin fortsätter är förkastligt, det är grisigt, tycker jag.

Mottagningar har funnits på flera platser runt om i Sverige och Stockholm, däribland vid Norra Bantorget på Norrmalm. Det är via provtagning.com, doktorgruppen.com och abcure.se som tusentals PCR-prover tagits.

– Alla vi medborgare som behöver göra testerna måste vara observanta och jag är övertygad om att de allra flesta mottagningarna är seriösa. Detta är ett hemskt undantag, säger Anna Starbrink.

– Naturligtvis är det fruktansvärt att lura människor och att göra det under en pandemi är en samhällsfara. Människor riskerar att utan egen vilja sprida smittan vidare i tron att man är smittfri.

Att människor vill tjäna pengar och utsätta andra för fara, vad säger du om det?

– Det är väl det lägsta en människa kan göra. Att vilja tjäna pengar och riskera en människas hälsa är obegripligt. Om det är läkare det handlar om ska deras legitimation ryka all världens väg. De förtjänar inte att arbeta med patienter.