Det började som en fredlig protest, men det blev på sina håll oroligt. "Det slutade med flera incidenter. Bland annat med polisen. Det var en polisbil som skrämde folk och nästan körde på ett flertal ungdomar och äldre", säger StockholmDirekts fotograf Claudio Britos som var på plats. Foto: Claudio Britos

Tusentals i stor demonstration på Sergels torg

Tusentals personer dök upp på Sergels torg i går för att delta i en demonstration mot polisbrutalitet och rasism. Efter att demonstrationen skingrats uppstod tumult på flera håll och två personer är nu misstänkta för anstiftan till våldsamt upplopp.

  • Publicerad 11:20, 4 jun 2020

En tillståndsgiven demonstration arrangerades på Sergels torg i går kväll för att stötta Black lives matters-rörelsens protester mot den polisbrutalitet och det övervåld mot svarta som uppmärksammats till följd av George Floyds död i USA.

Enligt tillståndet, som gällde mellan klockan 18-20, fick 50 personer vistas på platsen samtidigt.

Trots det dök tusentals personer upp vilket resulterade i att polisen beslutade att upplösa sammankomsten redan innan den börjat.

Johanna Jung, 29, var en av alla som åkte till Sergels torg för att delta i demonstrationen.

–  Jag var med för att visa min solidaritet med den antirasistiska kampen. Rasism är ett strukturellt problem i Sverige också, vilket bland annat tar sig i uttryck i rasprofilering och övervåld mot svarta. Det är viktigt att förstå att det händer även här, säger Johanna Jung.

När hon kom fram till Sergels torg vid 18-tiden hade polisen tillsammans med arrangören reda inlett arbetet med att skingra demonstranterna.

– Det som hände direkt var att arrangören började föra bort personerna som befann sig på Sergels torg och försöka få folk att gå upp på Drottninggatan i stället. Då påbörjades ett spontant demonstrationståg i stället som började gå genom stan, säger Johanna Jung.

Tumult på andra håll

Hon, och andra som StockholmDirekt varit i kontakt med, beskriver stämningen som lugn och deltog själv fram till 20-tiden.

– Det var väldigt lugnt, fint och mäktigt. Det var en god stämning där jag gick. När jag avlägsnade mig såg jag varken början eller slutet på demonstrationståget, berättar hon.

Samtidigt utbröt tumult på flera andra håll i Stockholm.

Bland annat klockan 18.29 i biljetthallen vid T-centralen, där två personer greps misstänkta för våldsamt upplopp. Vid händelsen använde polisen pepparspray och på filmklipp syns även hur poliser kastar iväg personer som närmar sig dem.

Ytterligare två anmälningar om våldsamt upplopp har upprättats, den ena kopplat till en händelse vid Brunkebergs torg och den andra på Karlbergsvägen senare på kvällen. .

Vid 22.30-tiden omhändertogs även en person vid Slottskajen i Gamla stan efter att stök brutit ut vid slottet.

Enligt polisen ska inga personer eller poliser ha skadats under kvällens händelser.

Däremot har en anmälan om brott mot ordningslagen upprättats till följd av den stora folksamlingen på Sergels torg.

Arrangörerna sa under gårdagen själva så här om demonstrationen till Expressen:

– Svarta dödas av poliser i USA. Det finns poliser som rasprofilerar, förtrycker och maktutövar även här. Inte i samma utsträckning som i USA och ingen har dödats, men om man inte säger något kanske det händer även här, säger Ibi Chune Jogestrand som var en av arrangörerna, till Expressen.

StockholmDirekt söker arrangörerna för en kommentar.

Se bilderna från kvällen här:

Demonstrationen började på Sergels torg och spred sig sedan som ett tåg genom stan. Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos