Ett hopprep är en fantastisk sak. Utövaren leker och har roligt – och får bättre kondis och starkare muskler på kuppen. Och nu har ännu en effekt tillkommit: Skolbarn som greppar hopprepet hjälper till i kampen för en rättvisare värld.

– Det blir flera tusen elever som hoppar så mycket hopprep som möjlighet under vecka 51, då Musikhjälpen pågår. Det blir på raster, vid rörelsepauser, på idrottslektioner och på fritids, säger Rudolf Carneholm, idrottslärare vid Hägerstenshamnens skola och även ansvarig för rastverksamheten och en satsning på rörelse.

Det var han som fick idén att engagera skolbarnen i årets upplaga av Musikhjälpen. Sedan fick han med sig sex andra skolor – Aspuddens skola, Ekensbergsskolan, Gröndalsskolan, Mälarhöjdens skola, Västbergaskolan och Västertorpsskolan. De har nu den gemensamma insamlingsbössan Hopphjälpen, som man lämnar bidrag till på Musikhjälpens webbsida.

– Det känns fantastiskt att vi alla gör det här tillsammans. Jag tror aldrig det hänt att skolorna gått ihop på det här sättet förut, säger Rudolf Carneholm.

Skapar uppmärksamhet

Att hoppa hopprep genererar förstås inga pengar i sig. Tanken är att det ska skapa uppmärksamhet kring insamlingen

– Vi rör på oss tillsammans samtidigt som vi hjälper andra människor och kan ta upp frågan om rätten till vård med eleverna. Vi slår flera flugor i en smäll, säger Rudolf Carneholm.

Mitt i får en försmak av hopprepskalaset utanför Hägerstenshamnens skola. Här har en grupp ettor och sexor samlats för att hoppa medan Mitt i:s fotograf tar bilder. Barnen tar i rejält för att visa vad de går för och de färgglada repen lyser upp den gråmulna dagen.

Väcker minnen

För sjätteklassarna Maya Nordenwall och Moa Liljegren väcker hoppandet minnen från yngre dagar.

– Jag hoppade hopprep hela tiden på dagis och i förskoleklass. Det var jätteroligt, men när jag blev äldre slutade jag ändå. Nu hänger vi mest bara med våra kompisar, säger Maya Nordenwall.

De båda sjätteklassarna tycker att hoppinsamlingen är ett roligt projekt. De är också två av fyra elever som ska vara med i radio. Den 15 december ska de sitta med i den studio vid Globen, där Musikhjälpens programledare sitter i år.

– Det ska bli jättekul! Vi ska berätta om varför vi vill vara med och göra insamlingen, säger Moa Liljegren.

Leker med siffrorna

Skolbarnen håller nu tummarna för att mycket pengar ska rulla in till Hopphjälpen, som redan är i gång. Hur många hopp de gör har egentligen ingen betydelse men en beräkning kommer ändå att göras, berättar Rudolf Carneholm.

– Alla klasslärare ska dokumentera hur länge barnet hoppat. Sedan gör vi en beräkning av hur många hopp det blir och räknar ut hur mycket varje hopp är värt i förhållande till hur mycket pengar som kommit in. Vi leker lite med siffrorna helt enkelt! säger han.