Den 1 september fick statsminister Stefan Löfvén (S) ett tungt dokument i sin hand.

Luntan med det gröna bandet – en blinkning till FN:s globala mål nummer tre om god hälsa för alla, i alla åldrar – väger 3,2 kilo och innehåller över tusen berättelser från barn och unga. Där finns vittnesmål om allt från stress och press i vardagen till övergrepp, självmordstankar och problem med droger.

Men där finns också hopp.

– De här berättelserna är allvarlig samhällskritik på flera områden. De är ett rop på hjälp. Men de innehåller också förslag på lösningar och en tro på framtiden, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris.

Materialet bygger på en insamling som Tim Bergling Foundation gjort tillsammans med organisationerna Bris, Mind och Suicide Zero. Bakgrunden är den ökande psykiska ohälsan bland barn och unga, och det faktum att självmorden har ökat bland unga sedan mitten av 1990-talet, trots att de minskar bland befolkningen som helhet.

Självmord är i dag den vanligaste dödsorsaken bland unga.

– Det här är inget okänt samhällsproblem. Enligt Suicide Zero har cirka 45 procent av Sveriges befolkning någon kontakt med problemet, via familj, släkt, vänner, arbetskamrater och så vidare, säger Klas Bergling.

"Enormt engagemang"

Många av berättelserna handlar om skolan och vården. Hög press och en ständig jakt på bra betyg är återkommande vittnesmål, liksom långa köer till – och dålig samordning inom – olika vård- och stödfunktioner. Till detta kommer en svår kamp för att leva upp till stränga ideal och förväntningar på allt från hur man ska se ut och bete sig, till att bli framgångsrik som vuxen.

– Det här är områden vi redan känner till. Men det man slås av när man läser det här materialet är det enorma engagemanget hos de unga. Man blir fullständigt översköljd, och det blir väldigt påtagligt hur angeläget det är med förändring, säger Magnus Jägerskog.

Förutom insamlingen kommer Tim Bergling Foundation och deras samarbetsorganisationer även att bevaka och följa upp myndigheternas arbete med viktiga frågor, till exempel utredningar om betygssystemet och ett gemensamt hälsoprogram för barn och unga.

Och även om en första sammanställning av det insamlade materialet har lämnats över till regeringen ska det arbetet fortsätta under hösten.

– Vi ska få in de unga i ännu större utsträckning, och jobba tillsammans med att diskutera fram lösningar. En sådan resa måste man göra tillsammans, säger Klas Bergling.