Med boken. Magnus Jägerskog, generalsekreterare för BRIS, och Klas Bergling, grundare av Tim Bergling Foundation. Foto: Johan Sjölund

Tusen unga berättar hur de mår

Över tusen sidor om barn och ungas psykiska hälsa. Men också hopp för framtiden och förslag på lösningar. "Det är allvarlig samhällskritik på flera områden" säger Magnus Jägerskog på Bris om en ny rapport från Tim Bergling Foundation.

  • Publicerad 10:37, 8 sep 2021

Den 1 september fick statsminister Stefan Löfvén (S) ett tungt dokument i sin hand.

Luntan med det gröna bandet – en blinkning till FN:s globala mål nummer tre om god hälsa för alla, i alla åldrar – väger 3,2 kilo och innehåller över tusen berättelser från barn och unga. Där finns vittnesmål om allt från stress och press i vardagen till övergrepp, självmordstankar och problem med droger.

Men där finns också hopp.

– De här berättelserna är allvarlig samhällskritik på flera områden. De är ett rop på hjälp. Men de innehåller också förslag på lösningar och en tro på framtiden, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris.

Samtal. Klas Bergling, Fina Ella Friman, 18, Luzia Antas de Almeida, 17 och Stefan Löfvén (S). Foto: Ulrik Pegelow

Materialet bygger på en insamling som Tim Bergling Foundation gjort tillsammans med organisationerna Bris, Mind och Suicide Zero. Bakgrunden är den ökande psykiska ohälsan bland barn och unga, och det faktum att självmorden har ökat bland unga sedan mitten av 1990-talet, trots att de minskar bland befolkningen som helhet.

Självmord är i dag den vanligaste dödsorsaken bland unga.

– Det här är inget okänt samhällsproblem. Enligt Suicide Zero har cirka 45 procent av Sveriges befolkning någon kontakt med problemet, via familj, släkt, vänner, arbetskamrater och så vidare, säger Klas Bergling.

"Enormt engagemang"

Många av berättelserna handlar om skolan och vården. Hög press och en ständig jakt på bra betyg är återkommande vittnesmål, liksom långa köer till – och dålig samordning inom – olika vård- och stödfunktioner. Till detta kommer en svår kamp för att leva upp till stränga ideal och förväntningar på allt från hur man ska se ut och bete sig, till att bli framgångsrik som vuxen.

– Det här är områden vi redan känner till. Men det man slås av när man läser det här materialet är det enorma engagemanget hos de unga. Man blir fullständigt översköljd, och det blir väldigt påtagligt hur angeläget det är med förändring, säger Magnus Jägerskog.

Luzia Antas de Almeida, 17, lämnade över den 3,2 kilo tunga sammanställningen till statsminister Stefan Löfvén (S). Foto: Ulrik Pegelow

Förutom insamlingen kommer Tim Bergling Foundation och deras samarbetsorganisationer även att bevaka och följa upp myndigheternas arbete med viktiga frågor, till exempel utredningar om betygssystemet och ett gemensamt hälsoprogram för barn och unga.

Och även om en första sammanställning av det insamlade materialet har lämnats över till regeringen ska det arbetet fortsätta under hösten.

– Vi ska få in de unga i ännu större utsträckning, och jobba tillsammans med att diskutera fram lösningar. En sådan resa måste man göra tillsammans, säger Klas Bergling.

Ungas tankar om psykisk ohälsa

”Hade alla gått till en kurator i skolan skäms man ju inte för att man går till en och då hade man kunnat få hjälp tidigare! Jag tror nog alla har något de behöver prata om egentligen...”

”Känslan av att behöva prestera finns framförallt i skolan och därför är jag emot betyg i både 6an och tidigare än det för den delen. För där någonstans började allt i mitt liv handla om att kunna prestera".

”Jag behöver någon att prata med när ångesten dödar mig. Jag vill inte hamna i någon kö som tar en timme att plöja igenom.”

”Att vuxna inte skyller på att man är tonåring och att det är ”tonårshormoner” som spökar. Jag hade önskat att mina lärare i gymnasiet reagerat när jag började skolka, slutade vara delaktig i klasserna och betygen sjönk. Jag har alltid varit en person som varit väldigt duktig i skolan, haft i princip högsta betyg i allt".

"Jag tror att gymnasiet skulle behöva ett fjärde år där de förbereder mer direkt för framtiden genom att prata om hur man betalar räkningar, hur man ska tänka med ekonomi, miljö, egenföretagande och psykisk hälsa.”

”Sociala medier påverkade mig mycket det året, för trots att jag ändå visste om att mycket var fejk, så var det svårt att stå emot överflödet. Till slut var hela mitt Instagramflöde fullt av dieter och kalorier, och jag hade sett varenda inlägg.”

"Jag vill att skolor ska börja lära ut om samtycke så att alla vet vad det är och vad det innebär".

"Jag pallar inte machokulturen i skolan och utanför skolan, som kille har jag inget utlopp för några känslor då det inte är sett som okej.”

Källa: For A Better Day/Tim Bergling Foundation

Visa merVisa mindre

For A Better Day

I december 2020 startade insamlingen For A Better Day, uppkallad efter Avicii-låten med samma namn.

På kampanjens hemsida kan alla upp till 25 år vara med och bidra till "Sveriges största insamling av barn och ungas tankar, förslag och idéer för en bättre morgondag".

Bakom initiativet står Tim Bergling Foundation som arbetar tillsammans med Bris, Mind och Suicide Zero.

Visa merVisa mindre