Tusen Täbybor har skrivit på för att rädda Hamburgarstugan

Kiosk eller restaurang – det är frågan som avgör Hamburgarstugans framtid på Täbyvägen. Om de inte kommer överens med kommunen i december kan ärendet gå till domstol.

  • Publicerad 14:59, 25 nov 2015

Hamburgarstugan på Täbyvägen har blivit populär, men sedan i höstas hänger verksamheten löst. I september fick ägaren Omid Keshtgar reda på att två tillbyggnader saknade bygglov och måste rivas. Utöver byggnaderna menar kommunen att Hamburgarstugan från början bara har tillstånd för kioskverksamhet – och att det nu är en restaurang.

– På pappret har kommunen sagt att de vill hjälpa oss att hitta en ny plats för oss, men jag har inte hört ett ljud från dem och det är helt omöjligt att få tag på bygglovsenheten, säger Omid Keshtgar.

Täby kommun gav Omid Keshtgar tre månader att göra sig av med tillbyggnaderna, som han redan börjat riva. Men att återställa Hamburgarstugan till den kioskverksamhet som godkändes på 60-talet med huvudsaklig försäljning av tidningar och läsk som huvudsaklig verksamhet är otänkbart.

– Nu är ju tiden snart slut. Den första december får vi helt enkelt öppna och se om Kronofogden kommer och kör ut oss, i så fall får vi ta det till rätten för att avgöra om det är en kiosk eller en restaurang, säger han.

Kommunens beslut har inte fallit i god jord hos Täbyborna. Omid Kashtgar är uppe i nästan 1000 namnunderskrifter från folk som vill rädda Hamburgarstugan.

– Det handlar från början om klagomål från några grannar, jag vill verkligen inte att grannarna ska bli störda, men det gäller flera personers jobb och många kunder som vill ha den kvar, säger han.

Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande säger att kommunen haft kontakt med fastighetsägaren om beslutet att återställa verksamheten. Men även att de haft direkta kontakter med Hamburgarstugan om möjliga alternativa placeringar.

Vad händer i december om Hamburgarstugan inte lever upp till kommunens mål?

Man gör ett besök för att se om kraven uppfyllts och om de har det är allt frid och fröjd. Annars får man gå vidare med det vite som kommunen satt på 50 000 kronor, men då måste det begäras av domstol.

De som inte är så insatta i kommunbyråkrati kan nog uppfatta det som regelrytteri att det spelar så stor roll om det är en kiosk eller en restaurang?

Det finns alltid en risk att uppfattas som byråkratiska, men det viktigaste är en rättssäker handläggning. Vi vill vara näringslivsvänliga, men det finns grannar som har rättigheter också.

Hur mycket har grannarna att säga till om ett sånt här fall?

– Om  verksamheten innebär en avvikelse från detaljplanen måste vi alltid bedöma om det går att ge bygglov och i så fall höra med grannarna. Om de säger nej brukar vi inte kunna ge bygglov för avvikelser från detaljplanen. Så man kan säga att grannar har rättigheter, men inte fler än vad lagen medger, säger Johan Algernon.

Uppdatering:

Efter att den här artikeln publicerats fick vi följande tillägg av Omid Keshtgar via mail:

– Glömde nämna förresten att vi den 1 december förutom hamburgare och läsk även kommer att sälja godis och tidningar. Därmed får verksamheten anses vara en kioskverksamhet. 

Om kommunen anser att det räcker återstår att se.

Bakgrund

1968 fick en kiosk sitt bygglovstillstånd för kioskverksamhet för adressen på Täbyvägen – alltså försäljning av tidningar, godis läsk och kanske en och annan korv eller hamburgare.

I april fick Omid Keshtgar ett mail där kommunen säger att kiosken ryms inom kioskbegreppet – i höstas ändrade de sig.

Efter klagomål från grannar började kommunen undersöka verksamheten och anser att Hamburgarstugan kan ha överskridit "verksamhet som ryms inom kioskbegreppet".

Två tillbyggnader med servering och ett utbud av enbart hamburgare fick kommunen att anse att verksamheten är en restaurang – något de inte har tillstånd för att vara.

Visa merVisa mindre