Tusen röster om Farsta centrums framtid

Bio, bättre restauranger och bageri toppade önskelistan när Mitt i:s läsare röstade om Farsta centrum. Centrumledningen gör tummen upp. Men satsningarna lär få vänta till centrum byggs ut – än så länge är kostymen helt enkelt för liten.

  • Publicerad 18:21, 20 feb 2017

Å ena sidan: En lokal köpmagnet som ökade både omsättning och antal besök i fjol. Å andra sidan: Ett centrum som inte riktigt sticker ut om man jämför med andra i regionen.
Farsta centrum halkade ner från tionde till tolfte plats när företaget Evimetrix nyligen presenterade sin årliga ranking av Storstockholms handelsplatser. Centrumet blev helt utan pallplaceringar när det gällde saker som trivsamhet och utbud av butiker och restauranger.

Över tusen röster

Så vad kan bli bättre? Mitt i frågade er läsare – och fick över tusen svar!
– En biograf skulle vara trevligt. Om det är så nära att man kan gå till bion skulle jag gå dit, säger Anni Jirmérus.
Partnern Johan Wandel längtar tillbaka till tiden då Expert och Onoff fanns i Farsta centrum.
– En radio/tv-butik eller elektronikkedja skulle behövas.

Johan Wandel och Anni Jirmérus

Kompisarna Carlina Jarquin och Madelen Daniel från Skogås drar varsin barnvagn.
– Fler barnaffärer skulle vara bra, säger Madelen Daniel.

Centrum ska leva på kvällarna

Mitt i ringde upp Thomas Levander, marknadsområdeschef för Farsta centrum, och presenterade resultatet från omröstningen. Han säger att han delar flera av önskemålen.
– Bio, bowling och fler restauranger är synonymt med det vi kan kalla ”en bättre kvällsekonomi”. Det är något som ligger högt på vår priolista att få Farsta centrum att leva längre på kvällarna. Det skulle göra centrum både mer attrakivt och tryggare, säger han.

Brist på bra lokaler

Kaféer och restauranger utgör idag 7 procent av Farsta centrums handelsyta. Enligt Thomas Levander skulle 10-12 procent kunna vara rimligt i framtiden.
Men det finns hinder på vägen. Utrymmet är begränsat.
– Vi har inga vakanta restauranglokaler i dagsläget och det är tunga investeringar att bygga nya, förklarar Thomas Levander
Bio, lekland och hemelektronik är andra utrymmeskrävande nischer som helt enkelt inte får plats – just nu.

Rejäl utbyggnad väntar

Men om några år kan läget vara ett annat. Centrumets ägare Atrium Ljungberg vill öka handelsytan med hela 50 procent – från dagens 60 000 kvaratmeter till 90 000 kvadratmeter – i samband med byggsatsningen Tyngdpunkt Farsta.
– Det är den storleken vi behöver ha med tanke på alla de bostäder som ska byggas i Farsta och att vi också ökade både antal besökare och omsättning i fjol, säger Thomas Levander.

Saluhall på g?

På längre sikt hintar Thomas Levander om satsningar som saluhall, fler heminredningsbutiker och som sagt fler restauranger och kaféer. Tills dess får besökarna nöja sig med mindre förändringar.
– Vi har en lokalsatsning som vi kommer att presentera i månadsskiftet och som kommer att påverka flera av våra aktörer. Vi har också planer på att sätta upp informationsskyltar utomhus som ska göra det lättare för våra besökare att orientera sig.
Och bion? Ja, det är väl bara att fortsätta tjata …