Varmt. Zeki Demir grillar adanaspett, tomater och grön chilipeppar över kolgrillen. Foto: Filip Magnusson

Turkisk kolgrill har slagit upp dörrarna i Hässelby gård

Ett nytt tillskott har öppnat på Hässelby torg. Efter nästan ett års renovering har nya Gårdens kolgrill öppnat.

  • Publicerad 01:38, 25 jan 2021

Man vet ju aldrig hur det går när man öppnar i en sådan här tid

Drömmen för den turkisk-kurdiska kvartetten bakom restaurangen har blivit verklighet.

Det är kolgrillat för hela slanten som gäller på Gårdens. Här finns exempelvis lamm, kebab, lax, köfte, och falafel. Men även den turkiska pizzavarianten pide och hamburgare.

Renoverat i ett år

När det 2019 stod klart att det inte längre kommer vara kafé i lokalerna nappade de nya ägarna. Tidigare har de bland annat drivit pizzeria i Bromma.

– Vi tog över precis innan coronaviruset slog till och har renoverat sedan dess, säger Ömer Temel.

Hur känns det?

– Det har varit bra med kunder sedan öppningen, tycker jag. Man vet ju aldrig hur det går när man öppnar i en sådan här tid. Men vi känner att vi har branscherfarenheten och vi vill göra maten bättre i Hässelby, säger Ömer.

Efter nästan ett års renovering har Zeki Demir och Ömer Temel fått öppna sin turkiska kolgrill i de gamla kafélokalerna på Hässelby torg. Foto: Filip Magnusson

Subway klarade sig inte och jag är allvarligt rädd att fler går omkull

På fleråriga korvmojen Grillhuset mittemot tycker ägaren Ramez Faraj att det är olyckligt att en ny konkurrent öppnat så nära.

– Vi har redan tappat kunder till dem Jag tycker det är olyckligt att SL hyr ut till just en restaurang när det redan finns restauranger som slåss om samma kunder här. Subway klarade sig inte och jag är allvarligt rädd att fler går omkull. Men det är bara att kämpa på.

"Kolgrillar har saknats"

Men ägarna på Gårdens tycker inte att de konkurrerar eftersom de har en annan meny än Grillhuset. Det var just i Hässelby de letade lokal, eftersom det är hemmaplan.

– Kolgrillar finns varken runt Hässelby, vid Åkermyntan eller i Vällingby. Det finns gatukök här, ja, men detta saknas, säger ägaren och Vällingbybon Steven Stenhav.

Några vanliga turkiska rätter

Menemen

En äggrätt som ofta serveras till frukost, brunch eller lunch. Det liknar en slags äggröra som serveras i stekpanna och består av hackade tomater, ägg och olika grönsaker som paprika och lök.

Ezme

En stark salsa på finchackad chili, lök och tomat.

Börek

En sorts pirog fylld med ost och görnaser eller kött.

Tjadjik

Är Turkiets svar på tzatzikin, en yoghurtblandning med vitlök och salt. I tjadjiken blandas ofta lite hackad mynta och dill i också.

Pide

Pide är en turkisk variant av pizza. Den är mer avlång och fylls med bland annat kött, grönsaker, ägg och ost.

Beyti

Beyti görs på nöt- eller lammfärst och grillas på spett och serveras i uppskuret bröd med yoghurt och tomatsås.

Baklava: Tunna lager av frasig deg, fyllda med valnöt, pistage eller mandlar i söt sirap.

Visa merVisa mindre