Turkisk kolgrill har slagit upp dörrarna i Hässelby gård
Varmt. Zeki Demir grillar adanaspett, tomater och grön chilipeppar över kolgrillen.
Foto: Filip Magnusson
20210125013800
20210125013800
Ett nytt tillskott har öppnat på Hässelby torg. Efter nästan ett års renovering har nya Gårdens kolgrill öppnat.
Drömmen för den turkisk-kurdiska kvartetten bakom restaurangen har blivit verklighet.
Det är kolgrillat för hela slanten som gäller på Gårdens. Här finns exempelvis lamm, kebab, lax, köfte, och falafel. Men även den turkiska pizzavarianten pide och hamburgare.
Renoverat i ett år
När det 2019 stod klart att det inte längre kommer vara kafé i lokalerna nappade de nya ägarna. Tidigare har de bland annat drivit pizzeria i Bromma.
– Vi tog över precis innan coronaviruset slog till och har renoverat sedan dess, säger Ömer Temel.
Hur känns det?
– Det har varit bra med kunder sedan öppningen, tycker jag. Man vet ju aldrig hur det går när man öppnar i en sådan här tid. Men vi känner att vi har branscherfarenheten och vi vill göra maten bättre i Hässelby, säger Ömer.
På fleråriga korvmojen Grillhuset mittemot tycker ägaren Ramez Faraj att det är olyckligt att en ny konkurrent öppnat så nära.
– Vi har redan tappat kunder till dem Jag tycker det är olyckligt att SL hyr ut till just en restaurang när det redan finns restauranger som slåss om samma kunder här. Subway klarade sig inte och jag är allvarligt rädd att fler går omkull. Men det är bara att kämpa på.
"Kolgrillar har saknats"
Men ägarna på Gårdens tycker inte att de konkurrerar eftersom de har en annan meny än Grillhuset. Det var just i Hässelby de letade lokal, eftersom det är hemmaplan.
– Kolgrillar finns varken runt Hässelby, vid Åkermyntan eller i Vällingby. Det finns gatukök här, ja, men detta saknas, säger ägaren och Vällingbybon Steven Stenhav.
Filip Magnusson
filip.magnusson@mitti.se
0735-513 120
Några vanliga turkiska rätter
Menemen
En äggrätt som ofta serveras till frukost, brunch eller lunch. Det liknar en slags äggröra som serveras i stekpanna och består av hackade tomater, ägg och olika grönsaker som paprika och lök.
Ezme
En stark salsa på finchackad chili, lök och tomat.
Börek
En sorts pirog fylld med ost och görnaser eller kött.
Tjadjik
Är Turkiets svar på tzatzikin, en yoghurtblandning med vitlök och salt. I tjadjiken blandas ofta lite hackad mynta och dill i också.
Pide
Pide är en turkisk variant av pizza. Den är mer avlång och fylls med bland annat kött, grönsaker, ägg och ost.
Beyti
Beyti görs på nöt- eller lammfärst och grillas på spett och serveras i uppskuret bröd med yoghurt och tomatsås.
Baklava: Tunna lager av frasig deg, fyllda med valnöt, pistage eller mandlar i söt sirap.
Man vet ju aldrig hur det går när man öppnar i en sådan här tid
Subway klarade sig inte och jag är allvarligt rädd att fler går omkull
Varmt. Zeki Demir grillar adanaspett, tomater och grön chilipeppar över kolgrillen.
Foto: Filip Magnusson
Efter nästan ett års renovering har Zeki Demir och Ömer Temel fått öppna sin turkiska kolgrill i de gamla kafélokalerna på Hässelby torg.
Foto: Filip Magnusson
Zeki Demir ordnar elden i kolgrillen inför lunchen.
Foto: Filip Magnusson
Ömer Temel plockar upp sallad och röror till en pide.
Adanaspett med bulgur och bröd från Gårdens kolgrill på väg ut till en kund.
Foto: Filip Magnusson
Mångaåriga gatuköket Grillhuset (till vänster) har fått konkurrens av Gårdens kolgrill tvärsöver. Även om intresset för Gårdens kolgrills är påtagligt när Mitt i är på torget, så smiter ändå flera lunchkunder in på Grillhuset och köper något. Kvinnan på bilden har precis köpt en korv i bröd.
Foto: Filip Magnusson