Turisterna sågar Stockholm

Vi gick in på Tripadvisor, webbplatsen där resenärer själva kan betygsätta sina semesterupplevelser, för att se deras kommentarer om Stockholm. Det var inte bara glädjeläsning.

  • Publicerad 14:38, 10 jan 2015

Stockholm - denna fantastiska huvudstad som kan erbjuda allt från trendiga butiker och ett pulserande nattliv till vackra, kulturhistoriskt intressanta byggnader, mängder av spännande museer och underbara naturupplevelser. En stad som älskas av den enorma mängd turister som varje år besöker denna nordiska pärla. Eller...? Vi gick in på Tripadvisor, webbplatsen där resenärerna själva kan betygsätta sina semesterupplevelser, och hittade en hel del mindre nöjda stockholmsbesökare. Eller vad sägs om familjen som tyckte att Junibacken istället borde fokusera på lite mer ”verkliga berättelser”, kvinnan som nästan fick epilepsi på ABBA-museet och Skansenbesökaren som konstaterade att hon totalt såg tre djur - som allesammans gömde sig bakom ett träd...

Vasamuseet:

”Det luktar illa och man släpper in gränslöst med folk. Allt man får se är svindyra gamla ruttnande brädor. Inte värt pengarna alls.”

”Bara ett gammal skepp.”

”Det här är inte direkt vad man har tänkt sig under en cityweekend - såvida man inte är intresserad av en gammal träbåt som inte ens satte segel.”

”När jag klev in överväldigades jag av stanken av formaldehyd och de hade skelett liggandes i glasmontrar vilket jag inte alls tyckte om.”

”Museet påminner mest om en betongbunker från kallla krigets dagar.”

”Hela museet bygger på osäker information. Överallt står det saker i stil med ”Vi vet inte med säkerhet vem det här var”, ”Han var eventuellt en viktig person” och ”Han var möjligen undernärd”...”

Skansen:

”En mycket tråkig samling hus från runt om i Sverige. Undvik.”

”Jag kan inte begripa hur så många har rekommenderat det här stället. Djuren såg ledsna ut och älgarna gjorde mig besviken. Såg totalt tre djur bakom ett träd.”

”Vi tänkte att det skulle vara coolt att gå in i husen och se hur man levde förr, men alla dörrar var låsta. Det fanns skyltar utanför där det stod ”I vardagsrummet finns flera intressanta föremål” vilket inte direkt hjälpte när man inte ens fick komma in. Sedan gick vi för att se på älgen men den var inte där.”

”Såg tre personer i tidstypiska kläder, sååååå besviken!!”

”Smutsigt, illaluktande och gammalmodigt.”

”Vi var förberedda på att det kunde var kallt men inte att nästan alla byggnader skulle vara stängda. Däremot besökte vi barnzooet Lill-Skansen. Katter, kaniner, kycklingar, fiskar och en groda... Really? Det kan knappast kallas zoo.”

”Djuren är i ganska dålig form.”

”Vi hittade bara ett hus som var öppet. Där inne satt en gammal tant och sydde.”

”Inte säker på varför detta finns.”

Junibacken:

”Stor besvikelse efter Astrid Lindgrens värld. Skulle kunna förbättras på så många sätt, exempelvis genom att istället fokusera mer på verkliga berättelser.”

”Vi åkte dit med en femåring och en treåring och blev mycket besvikna. Flera av historierna i sagotåget var klart olämpliga; det berättades bland annat om en brand där en bror hoppade ut genom fönstret med sin lillebror på axlarna och som dog när han slog i marken. Detta är tänkt som en attraktion för små barn!”

Stockholms skärgård:

”Stockholms skärgård är en av de vackraste platserna på jorden. Men låt dig inte luras - bakom dess undersköna yttre döljer sig ett rent helvete! Vi anlände till Möja en söndagkväll och efter att ha lämnat våra saker på vandrarhemmet tog vi en promenad. Det dröjde inte länge innan Spitfire-stora insekter attackerade oss och bet loss stora bitar av både mig och min flickvän. Vi tvingades rusa tillbaka och ta skydd. Efter två dagar gav vi upp och återvände till stan. Men öborna var i alla fall vänliga och pratsamma på alla sätt.”

Biologiska museet:

”Jag skulle inte vilja kalla detta ett biologiskt museum, det är bara en samling uppstoppade djur i dioramor med väldigt lite information om vad som visas. Det är skamligt att dessa friska djur var tvungna att dö för att ställas ut på det här viset. Slöseri på en sådan intressant byggnad.”

Hörnet där Olof Palme sköts:

”Det är bara en minnesplatta i marken. Och detta som symbol för världens största mördarjakt som aldrig kommer att lösas. Move on.”

Kungliga slottet:

”När min åttaårige son skulle ta en bild av slottsentrén kom en vakt fram och puttade omkull honom. Jag tycker det var onödigt gjort, hur kunde min son veta att han inte fick fotografera? Jag gillar Sverige men tycker att vakten kunde ha sagt något innan han knuffade min son. Min bild av Sverige är för alltid förändrad efter den här incidenten, jag kommer aldrig att kunna glömma detta. Jag tog en bild på vakten men kommer inte att lägga upp den.”

”Det här är inget palats, det är en byggnad precis som hundratals andra i Stockholm. Det finns inget att göra och de som jobbar där är otrevliga. När jag frågade om det var något speciellt man borde se svarade de bara ”Leta upp det på internet”.

”Skattkammaren är liten och består bara av fem kronor och fem svärd. Vaktavlösningen är inte mycket att se men det är åtminstone gratis.”

”Vårt kryssningsfartyg stannade till i Stockholm i sex timmar men vi var inte direkt imponerade av lokalbefolkningen. En soldat knuffade en av oss i bröstet när hon stod och såg på vid vaktavlösningen.”

Skogskyrkogården:

”Vi är närmast besatta av att se alla UNESCO-världsarv så vi besökte Skogskyrkogården för att se om det var intressantare än det verkade på nätet. Det var det inte.”

Djurgården:

”Visst, det är fint med alla öppna platser och vatten, men jag måste ändå säga att det är ganska överskattat. Framför allt är det otroligt skitigt överallt på grund av alla gäss.”

Gamla stan:

”Jag har alltid älskat gamla europeiska städer men Gamla Stan var den största besvikelse jag upplevt. Gamla smutsiga gator med kaféer och restauranger med identiska menyer.”

”Slottet, Riddarholmskyrkan och Tyska kyrkan är fantastiska men Västerlånggatan är en skam. Det första vi såg var en korthaj (men inte en polis i sikte), därefter mängder av tacky turistbutiker med vikingahjälmar i plast och andra smaklösa souvenirer. Stockholm, städa upp i hjärtat av Gamla Stan genast!”

”Vi såg folk spotta på gatan.”

”Jag och min fru besökte en restaurang men när hon skulle besöka damtoaletten möttes hon av en man i personalen som stod och kissade med öppen dörr. Hon blev ganska chockad och gick genast därifrån. Jag sa till en av servitörerna att personalen inte borde använda gästernas toaletter. Strax därpå dök restaurangens ägare upp vid vårt bord, det var han som hade kissat. Han var mycket arg och sa ”Det här är min restaurang och jag gör som jag vill!” Jag sa flera gånger att det var äckligt innan vi gick därifrån. Mannen sprang efter oss på gatan och verkade vilja starta ett slagsmål. Jag hoppas ingen annan gör misstaget att besöka den här restaurangen. Ni känner igen den på att det är en bar alldeles till höger innanför dörren och damtoaletten placerad runt hörnet till vänster.”

”Två kaffe och två små tårtbitar kostade 201 kr! När jag gav servitören 220 kr i sedlar frågade han om jag ville ha växel.”

ABBA-museet:

”Kändes som att besöka något slags hjärntvättscentrum. Och inga varningar för alla blinkande ljus och bilder som kan orsaka epileptiska anfall. Jag var där i totalt fem minuter innan jag fick kraftig migrän och drabbades av illamående.”

”Jag har aldrig tidigare besökt en utställning som varit en sådan besvikelse, trots att ABBA har varit min ”guilty pleasure” i årtionden. Det liknade mest en bunker från andra världskriget tapetserad med utskrifter av websidor. Trist shop dessutom”

”Bara massa sanslöst fåniga montrar med scenkläder och fotografier, det enda värt att kolla efter är utgången. Hur kan en så totalt irrelevant, musikaliskt usel grupp förtjäna ett eget museum? Vi kanske även borde bygga ett tempel över Milli Vanilli?”

Stockholms kanaler:

”Vi gjorde misstaget att åka med en sightseeingtur på vattnet. Personalen var oförskämd mot alla ombord och kallade min dotter ”slampig turist”. De verkar leva efter devisen att så fort de har fått sina pengar skiter de i sina kunder. Det var till och med vad en i besättningen sa till oss - ”Jag bryr mig inte”, sa han.”

Stockholms stadshus:

”Full byggnad i en totalt själlös del av Stockholm.”