Turister på Stortorget i Gamla stan. Foto: Mostphotos

Turister fastnar i Sverige under coronapandemin

Turister som hamnat i ofrivillig ”coronaexil” i Sverige har en allt annat än okomplicerad tillvaro. Men vad är det egentligen som gäller? Och hur länge får man stanna?

  • Publicerad 04:41, 21 sep 2020

De flesta turister som reste till Sverige i början av året har lyckats ta sig hem. Men inte alla. Migrationsverket kan inte bedöma hur många turister som befinner sig i Sverige till följd av coronaviruset, men kan se en viss ökning av personer som vill förlänga sina visum.

”Kan bli fråga för polisen”

Migrationsverket uppmanar alla turister att resa hem så snart som möjligt, men kan göra undantag för turister vars land stängt gränserna, eller i fall där flygtrafiken gör det omöjligt att ta sig hem.

Den som måste stanna längre än 90 dagar måste dock ansöka om ett så kallat uppehållstillstånd för besök. För att en sådan ansökan ska godkännas krävs att man ska kunna försörja sig under sin tid i landet. Har man inga pengar eller arbete krävs att någon annan står för ens försörjning.

Om man inte uppfyller kraven riskerar man att få avslag – och klassas som illegal invandrare om man inte lämnar landet inom utsatt tid.

– Oftast får man tre veckor på sig. Har hen inte lämnat landet inom den tiden och inte överklagat beslutet kan det bli en fråga för polisen, säger Robert Haecks, presskommunikatör på Migrationsverket.

Måste omprövas

I nuläget finns ingen gräns för hur länge man kan stanna i Sverige med ett besöks-tillstånd. Men tillståndet måste omprövas var tredje månad och då krävs bevis på reseförhållandena i hemlandet.