Turistchefen: Utnyttjar kapaciteten till max

Dalarö har haft en bra sommar. Men turismen skulle växa med flera miljoner kronor om båtplatserna blev fler, menar turistchefen Lars Olof Landin.

  • Publicerad 16:00, 6 aug 2018

Rekordvärme även på Dalarö. Det gjorde att båtsäsongen kom i gång på allvar tidigt.

– Vi hade bra med båtar redan i maj och juni. Vi hade 500-600 båtar redan i maj och juni. Framförallt har utländska gäster kommit tidigt, säger Lars-Olof Landin som driver Dalarö Turistbyrå, men också Askfatshamnen och Hotellbryggan på uppdrag av Haninge kommun och Dalarö Båtklubb.

Maxar kapaciteteten

Juli var också bra, men hamnarna är ändå normalt fulla då. LO Landin menar att Dalarös turism har potential att växa vilket även skulle gynna ekonomin på orten.

– Dalarö är populärt. Vi har lite för små hamnar. Det behövs fler båtbryggor. Vi utnyttjar kapaciteten till max nu , säger Landin.

Dalarö. Foto: Dalarö turistbyrå.

Turismen skulle gynna både affärer och restauranger på Dalarö.

– Kommunen har lovat fler bryggor till nästa år. Om vi får nya bryggor skulle det lyfta omsättningen här med 25-30 miljoner kronor. Enligt mig är Dalarö underutnyttjat, säger Lars-Olof Landin.

”Behövs ännu fler båtplatser”

Först i sikte är nya platser vid hotellbryggan. Enligt Landin handlar det om 25-30 platser. Men Boel Rendle på Restaurang Ankaret skulle gärna se ännu fler båtplatser.

– Vår sommar tog fart efter Fotbolls-VM. Men det skulle behövas ytterligare ett par hundra båtplatser och fungerande båtlinje från Stockholm. I slutet av 90-talet kunde vi ha 550 gäster om dagen. Nu är det 250 gäster om dagen som bäst, säger Boel Rendle på Restaurant Ankaret.