Fler turister har hittat till Skogskyrkogården med åren. Foto: Mostphotos

Turismen ökar i länet – fler besöker Skogskyrkogården

Turismen frodas och antalet gästnätter i länet har ökat i juni, jämfört med samma månad i fjol. Till världsarvet Skogskyrkogården har det kommit fler och fler turister med åren. – Det är en del som frågar om Aviciis grav, säger Charlie Henricsson, museiassistent.

  • Publicerad 05:00, 13 aug 2019

Antalet gästnätter i Stockholms län har ökat med nära sju procent i juni, jämfört med samma period 2018. Det är omkring 96 000 fler gästnätter i länet, visar nya preliminära siffror från SCB och Tillväxtverket.

Till världsarvet Skogskyrkogården kommer många internationella turister, bland annat från Frankrike, Tyskland, Kina, Japan, Korea och USA.

– Det har blivit lite mer med åren. Det har nog blivit mer känt att vi finns och har ett informationscenter, säger museiassistenten Charlie Henricsson.

Framförallt lockas många av de guidade turerna.

– Det är en del som frågar om Aviciis grav. Han är inte begravd här utan i Hedvig Eleonora kyrka, men det går inte att ändra på Wikipedia, säger Charlie Henricsson, museiassistent.

Fler inhemska turister

Även på andra håll i söderort har boenden och turistmål märkt av den ökande turisttrenden.

Vintervikens trädgård upplever att antalet besökare har ökat.

– Ja, faktiskt. Det brukar vara periodvis, för tre till fem år sedan hade vi också en ökning. Då var det någon på Visit Stockholm som brukade tipsa om Vinterviken och med nätet har det blivit ännu mera, säger Christer Pettersson, ordförande i föreningen Vintervikens trädgård.

Så här långt går vi mot ett av våra bästa år hittills

Patrik Ryttare, platschef Bredäng camping

Enligt Christer Pettersson tycks de inhemska turisterna bli flera – kanske för att trädgårdsintresset just nu är på topp. Många som jobbar och är kvar i stan besöker trädgården och nyligen var en grupp från Göteborg på plats.

Framförallt är det dock fler internationella turister som gästar trädgården.

– Att vi får mer besök från andra länder har nog att göra med ett ökande intresse för ekologiskt och resursbevarande samhälle, säger Christer Pettersson.

Campingen: ”Ett av våra bästa år”

På Bredäng camping har det varit fullbelagt varje dag under högsäsongen, som sträcker sig från efter midsommar och ett par veckor in i augusti.

– Vi tar del av trenden av ett ökat intresse för camping. Så här långt går vi mot ett av våra bästa år hittills, säger platschefen Patrik Ryttare.

Bredäng camping.

Han tror att den svaga kronan har påverkat turismen positivt, men menar också att vädret har gynnat den stadsnära campingen.

– Förra sommaren när det inte var någon svalka var det inte så populärt att åka in till stan och strosa och då märkte vi av en dipp vid den här tiden. Det var inte någon katastrof då heller, men det är bättre i år, så vi är glada för det skiftande sommarvädret.

”Sverige är billigt”

På Maude hotel i Enskede har man också sett en ökning av besök. Här handlar det framförallt om internationella turister, men inte lika många svenskar.

– Det är ganska så fullt. Innan hade vi högsäsong för övrigt resande, som kongresser, men högsäsongen för turister är nu, säger hotellchefen Hannah Bohm.

Även Hannah Bohm är inne på att Sverige just nu är billigt och att den svenska kronan är svag.

– Men det behövs nästan bara ett resereportage om en stad så kan resandet öka, säger hon.

Trenden syns dock inte överallt. Det betydligt större Quality Hotel Globe i Enskede uppger att man har haft mycket bokat under sommaren och många bussgrupper, men att antalet bokningar ligger på ungefär samma nivå som vanligt.