Polisutryckning. En syn som både polisen och kommunen hoppas ska bli mindre vanlig i Tureberg framöver. Arkivbild. Foto: Mostphotos

Tureberg och Edsberg kvar på polisens lista

Tureberg klassas fortsatt som ett riskområde och Edsberg som ett utsatt område enligt polisens nya lista över de områden i Sverige där kriminella har en inverkan på lokalsamhället.

  • Publicerad 05:30, 13 nov 2021

Man måste jobba med det hela tiden, både dagligdags och strategiskt.

Sedan 2015 listar polisens nationella operativa avdelning, NOA, cirka 60 områden i Sverige i de tre kategorierna utsatt område, riskområde, och den allvarligaste kategorin särskilt utsatt område.

I december i fjol tog kommunfullmäktige beslut om att Sollentuna inte ska ha några områden med på listan år 2030, men när polisens uppdaterade lista nyligen presenterades fanns både Tureberg (riskområde) och Edsberg (utsatt område) fortfarande kvar.

– Att vända utvecklingen i ett utsatt område är ett långsiktigt arbete och det kan därför vara svårt att få mätbara resultat från ett år till ett annat, säger Helena Appelgren, säkerhetschef i Sollentuna kommun.

Lotta Lundström, brottsförebyggande samordnare i LPO Nord, håller med.

– Man måste jobba med det hela tiden, både dagligdags och strategiskt. Det är områden med socioekonomisk utsatthet och det handlar om att bearbeta kriminaliteten, men också om att stärka ett område och motverka exempelvis trångboddhet, säger hon.

Alla ska göra en insats

Kommunfullmäktiges beslut från i fjol innebär att alla verksamheter inom kommunen ska redovisa sina insatser för ett tryggare Sollentuna för att tillsammans med polisen nå målet om att det inte ska finnas några utsatta områden i kommunen 2030.

Det handlar exempelvis om en hög närvaro av fältteam, mobila fritidsledare, väktare och ordningsvakter och att ta hand om miljön, med städning, belysning och snabba åtgärder vid klotter och annan skadegörelse.

– Insatser som att klippa ner skymmande buskar och att förbättra belysningen kan göra stor skillnad, säger Lotta Lundberg.

Rapport släpps den 2 december

NOA:s fullständiga rapport över utsatta områden kommer den 2 december, men redan nu har listan presenterats.

Totalt finns 28 utsatta områden, 14 riskområden och 19 särskilt utsatta områden i Sverige.

I Sollentuna klassas Edsberg som ett utsatt område, vilket definieras som ett område med låg socioekonomisk status där kriminella påverkar lokalsamhället genom hot eller öppen narkotikaförsäljning och offentliga våldshandlingar.

Tureberg är ett riskområde som bedöms ha en överhängande risk att bli ett särskilt utsatt område, vilket kännetecknas av att kriminella grupper byggt upp parallella samhällsstrukturer och påverkar lokalbefolkningens benägenhet att delta i rättsprocesser i sådan utsträckning att det är svårt eller omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Vinnarna är korade i Sollentunas fototävling

Nyheter Utställning på bibblan i Tureberg startar på måndag 391 bilder av 90 personer var med i fototävlingen med fokus på Sollentuna. I fredags korades vinnaren – Ulla Koldestams bild på två påskharar.lördag 21/5 7:19

Supporterinsamling för att betala dömd klottrares jätteböter

Nyheter Djurgårdare samlar in pengar via Twitter På torsdagen dömdes en Sollentunabo för att ha målat ”DjurgårdensIF2019” på ett pendeltåg. Nu samlar Djurgårdssupportrar in pengar för att betala mannens skadestånd.fredag 20/5 15:24

Viby Basket fixar fest och protest i ett

Nyheter Manifestation i Norrviken på lördag Den 21 maj anordnar Viby Basket en manifestation på Norrvikens torg. Inbjudna är Sollentunas politiker och alla som har ett intresse och engagemang för föreningslivet och ungdomarna i Viby och...fredag 20/5 15:09