Sedan 2015 listar polisens nationella operativa avdelning, NOA, cirka 60 områden i Sverige i de tre kategorierna utsatt område, riskområde, och den allvarligaste kategorin särskilt utsatt område.

I december i fjol tog kommunfullmäktige beslut om att Sollentuna inte ska ha några områden med på listan år 2030, men när polisens uppdaterade lista nyligen presenterades fanns både Tureberg (riskområde) och Edsberg (utsatt område) fortfarande kvar.

– Att vända utvecklingen i ett utsatt område är ett långsiktigt arbete och det kan därför vara svårt att få mätbara resultat från ett år till ett annat, säger Helena Appelgren, säkerhetschef i Sollentuna kommun.

Lotta Lundström, brottsförebyggande samordnare i LPO Nord, håller med.

– Man måste jobba med det hela tiden, både dagligdags och strategiskt. Det är områden med socioekonomisk utsatthet och det handlar om att bearbeta kriminaliteten, men också om att stärka ett område och motverka exempelvis trångboddhet, säger hon.

Alla ska göra en insats

Kommunfullmäktiges beslut från i fjol innebär att alla verksamheter inom kommunen ska redovisa sina insatser för ett tryggare Sollentuna för att tillsammans med polisen nå målet om att det inte ska finnas några utsatta områden i kommunen 2030.

Det handlar exempelvis om en hög närvaro av fältteam, mobila fritidsledare, väktare och ordningsvakter och att ta hand om miljön, med städning, belysning och snabba åtgärder vid klotter och annan skadegörelse.

– Insatser som att klippa ner skymmande buskar och att förbättra belysningen kan göra stor skillnad, säger Lotta Lundberg.