Hamringe. Här föreslår TuP att bryggan byggs.

TuP): Utred båtpendling från Tullinge

Borde Tullingeborna kunna ta båten till jobbet i Stockholms innerstad? Det tycker Tullingepartiet som vill utreda möjligheten att båtpendla mellan Hamringe och stadshuskajen. – Det kan avlasta bilvägar och kollektivtrafik, säger Anders Thorén (TuP).

  • Publicerad 14:43, 5 feb 2016

Det var på kommunfullmäktiges sammanträde i veckan som Tullingepartiet lade fram sin motion om båtpendling. Tanken med den är att avlasta den hårt trafikerade väg 226 liksom kollektivtrafiken.

– De vägar, järnvägar och den spårtrafik som finns är rätt hårt belastade idag och allt fler flyttar till kommunen. Då tycker vi att det finns anledning att utreda möjligheten att båtpendla in till stan, säger Anders Thorén (TuP), gruppledare.

Kan göra stopp i Vårby

I motionen föreslår man att bryggan läggs i Hamringe industriområde, på tomtmark som idag ägs av Alfa Laval. I anslutning skulle man behöva bygga en parkering för båtpendlarna att ställa sina cyklar eller bilar. Båten skulle sedan ta sig genom kanalen över till Albysjön för att fortsätta in mot staden. Eventuellt med ett stopp i Vårby för att plocka upp fler passagerare.

– Jag uppskattar att båtresan skulle ta mellan 45 minuter och en timme och en kvart. Med dagens teknik kan det ju användas som arbetstid, säger Anders Thorén (TuP).

Anders Thorén (TuP) tycker att Botkyrka borde inspireras av andra storstäder som New York, där det går att ta båten mellan olika stadsdelar.

– Det här är ett förslag som är bra för Tullinge och för Botkyrka. Det är bra att roliga och progressiva saker händer här. Jag har svårt att se hur någon skulle tycka att det här är ett dåligt förslag, det är väl snarare en fråga om genomförande.

I arbetet med att ta fram förslaget upptäckte motionärerna att deras idé faktiskt inte är helt ny. Under 1800-talet trafikerade en passagerarlinje sträckan mellan Tullinge in till Stockholms innerstad. Men att Tullingepartiet inte var först med idén spelar ingen roll.

– Jag tyckte det var jätteroligt att få veta att det redan har funnits passagerartrafik här, säger Anders Thorén (TuP).