TuP: Öppna ett kommunkontor för Botkyrka inne i city

Kommunkontor för Botkyrka inne i Stockholm city. Det kan låta egendomligt – men andra kommuner har redan gjort sådana satsningar. Enligt Tullingepartiet finns flera fördelar.

  • Publicerad 16:45, 3 maj 2019

Tyresö kommun har redan gjort det. Linköping likaså. Båda kommunerna har startat filialer inne i Stockholm. Det är dags att Botkyrka kommun gör något liknande menar Tullingepartiet. Ett av skälen partiet pekar på är personalomsättningen som Botkyrka kommun slitit med när det gäller vissa yrken och befattningar.

 – Tumba som arbetsplats är ingen hit. Folk som blir etablerade söker nya jobb. Folk vill ha tillgång till trevliga restauranger, handel och annat. Omsättningen på personal kostar mycket pengar och det tar tid när nya tjänstemän måste sätta sig in i ärenden från början, påtalar gruppledaren Anders Thorén.

Södra Station. Inte långt härifrån har Tyresö kommun startat en filial. Foto: Fotograf Mikael Bodner.

En filial inne i stan skulle inte bara göra det lättare att rekrytera personal till kommunen menar Tullingepartiet. Kommunen skulle också kunna ge service till Botkyrkabor som jobbar i stan.

– De skulle kunna göra ärenden här under kontorstid. Du kanske inte kan ha all service tillgänglig alla dagar, men det går att tänka sig att du har en viss typ av tjänstemän på plats olika veckodagar, säger Thorén.

Tullingepartiets gruppledare Anders Thorén och Carl Widecrantz, politisk sekreterare i samtal med Sara Koppardal från Tyresö kommun. Foto: Fotograf Mikael Bodner

Linköping kommun söker planarkitekter men med arbetsplats i Stockholm. Bild: Skärmdump från Linköping.se

Thorén menar att Botkyrka kommun borde satsa på en filial inne i stan – gärna på Söder i närheten av pendeltågsstationen Södra Station.

 – Det här är en bra lösning för kommuner som ligger perifert. Med dagens internetuppkopplingar borde det här inte vara något problem.