Bra val. Tullingepartiet blev tredje största parti i kommunvalet med 12,8 procent av rösterna och största parti i Tullinge med mellan 44 och 50 procent av rösterna lokalt. Foto: Claudio Britos

TuP gör succéval: Tredje största parti i Botkyrka

Tredje största parti i Botkyrka och överlägset största parti i Tullinge. Trots att frågan om att bli egen kommun verkade död så har Tullingepartiet gjort ett succéval. För att ge sitt stöd till något av blocken kräver man nu ökad självständighet.

  • Publicerad 11:07, 10 sep 2018

Efter att frågan om kommundelning fick avslag ända upp i Kammarkollegiet hade många trott att det lilla lokala partiet inte var att räkna med i valet 2018. Det visade sig vara fel. Partiet blev tredje största parti i kommunvalet med 12,8 procent av rösterna och största parti i Tullinge med mellan 44 och drygt 50 procent av rösterna lokalt.

– Det känns väldigt roligt. Nu vi har ett bra läge att driva våra frågor, säger Anders Thorén, gruppledare, som vaknade upp med en bra känsla idag.

Rödgröna största blocket – men får inte egen majoritet

Under dagen ska han träffa sina partikollegor för att prata ihop sig om vilka partier man kan ingå en koalition med och en strategi för att få igenom sin huvudfråga – att göra Tullinge till egen kommun. Det alternativ som stöttar partiet i att bli en egen kommun får partiets stöd.

– I alla valdistrikt här är vi största parti. Nu kan de andra partierna kanske förstå att det här är en viktig fråga för Tullingeborna.

Är det den enda frågan på förhandlingsbordet?

– Vi kommer nu att sätta oss internt och diskutera olika alternativ för att få fram det optimala för Tullingeborna och vår fråga om att bilda Tullinge egen kommun. 

Thorén har tidigare sagt till BotkyrkaDirekt att man som första steg mot egen kommun till exempel skulle vilja ha en egen kommundelsnämnd på prov.

Tullingepartiet har en ny plan

Han menar att valresultatet speglar ett missnöje med de större partierna och en känsla av att Tullinge är bortglömt.

– Det går inte att komma två veckor före valet och lova saker. Det måste man göra under hela mandatperioden. Tullingeborna ser att politiker pratar mer om norra Botkyrka och Flemingsberg än vad man pratar om Tullinge. Det finns ett missnöje med hur saker sköts, folk är ledsna att inget händer här.

Fick SD:s missnöjesröster

Sverigedemokraterna som gått ut med att de satsade på att bli starka i Tullinge med bedömningen att kommundelningsfrågan är död och att många Tullingepartister gått över till partiet fick omkring fem procent här i kommunvalet. Det lägre än i hela Botkyrka där de fick 11,5 procent.

– Facit visar att de hade fel, den är i högsta grad levande för Tullingeborna och vi är det enda parti som driver den, säger Anders Thorén.

Valanalys: Blockpolitiken bryts upp i Botkyrka

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

TuP:s siffror i Tullinge

Tullinge Parkhem 50,2%

Tullinge N Lanthem 49,6%

Tullinge C 44,7%

Ö Tullingeberg 48,3%

G:a Tullingeberg 45,2%

Tullinge gård 41,6%

Banslätt/Römossen 49,4%

Tullinge skog 47,9%

Riksten 44,4%

S Lanthem 49,3%

Tullinge villastad N 45,5%

Tullinge villastad S 44,3%

I hela Botkyrka 12,8

Visa merVisa mindre