TuP gillar inte M-utspel om kommundelning: ”Vill ta våra väljare”

– Om vi var en kommun skulle det nog satsas mer lokalt på oss, säger Tullingebon Karl-Gunnar Johansson, som gillar M:s förslag att dela Botkyrka på mitten. Men Tullingepartiet, som förra veckan fick avslag på ansökan att bilda egen kommun, menar att utspelet är ett sätt att ta väljare från partiet.

  • Publicerad 15:42, 10 nov 2016

– Kommunen bemötte inte våra sakargument, de sa i princip att de var emot. Kammarkollegiet går på kommunens nej. Jag tycker inte att man har tagit i ärendet ordentligt, säger Anders Thorén, gruppledare för Tullingepartiet, som nu ska överklaga beslutet till Finansdepartementet.

Förra veckan, kort efter Kammarkollegiets besked, kom Moderaterna i Botkyrka med sitt utspel: dela kommunen i en nordlig och en sydlig del.

– Ja, det har de haft på banan förut. Men det förändrar inte något för oss. Problemet med närdemokrati skulle finnas kvar ändå. För oss handlar det inte om rödgrönt eller borgerligt styre. De som tycker att det här är en bra idé, har inte samma agenda som vi. De fokuserar på att norra och södra Botkyrka inte ska hänga ihop, vi vill ju dra gränsen mer geografiskt lämpligt, säger Anders Thorén.

Han fortsätter:

– Man behöver inte vara Einstein för att se att det är ett försök att ta väljare från oss.

Politiska argument

Anders Thorén menar att argumenten främst är politiska.

– Argumentet är ”alla där röstar borgerligt, alla där röstar rödgrönt”, det låter konstigt.

Karl-Gunnar Johansson, som bott i Tullinge i sju år, tycker att en delning i norra och södra låter intressant.

– Jag kämpar inte för det, men tror det kan finnas bra saker i det. Kommunen är så förfärligt stor nu, det är den ju. Ta pendeltågsstationen här, om Tumba och Tullinge var en kommun kanske det skulle satsas mer lokalt på oss.

För liten kommun

Tullinge har cirka 15 000 invånare, norra och södra Botkyrka skulle ha cirka 45  000 invånare var. Bara Tullinge som egen kommun blir för liten, tror Karl-Gunnar.

– Nästan alla man träffar här nere vill att man ska dela på nåt sätt.

Men Tullingebon Anna vill inte dela Botkyrka alls.

– Jag har inte tänkt så mycket på det, men tycker att det är en osympatisk idé. Det känns som att den välbärgade delen inte vill betala för den som har det sämre. Jag skulle inte rösta för en delning.

TuP ger inte upp

TuP har drivit frågan om Tullinge egen kommun i tio år.

– Vår motivation har inte minskat, snarare ökat. Det finns en stark rörelse i Tullinge som ser att närdemokratin inte fungerar, säger Anders Thorén.

Det här gäller saken

Tullingepartiet vill att Tulliinge blir en egen kommun. I senaste valet fick de till en folkomröstning i frågan. 67 procent av Tullingeborna röstade ja till delning, Botkyrka totalt röstade nej.

Förra veckan fick partiet besked av Kammarkollegiet att de inte kommer föreslå en delning för regeringen. Samma dag gjorde M sitt utspel om att en delning av Botkyrka i norr och söder borde utredas. En fråga man tagit upp redan 2007.

Tullingepartiet ska överklaga till Finansdepartementet.

Visa merVisa mindre