Gångtunnlar i Bro får ny konstnärlig kostym. Sommarjobbaren Alva skapar för fullt. Foto: Upplands-Bro kommun

Tunnlar får ny konstkostym

En annan del av konstfestivalen i Bro tar sitt uttryck i ortens gångtunnlar. Här skapar ungdomar nya bilder att uppleva för de som passerar förbi.

  • Publicerad 14:50, 5 jul 2022

Unga Brobor som sommarjobbar som konstnärer? Låter det som en omöjlighet? Icke! I Upplands-Bro sker just precis detta som en del av konstfestivalen Wallstreet.

Ungdomarna handleds av yrkesverksamma konstnärer och får sedan olika former av konstnärliga uppdrag runt om i Bro. Fokuset ligger som Mitt i tidigare berättade om på den offentliga konsten.

Arbetet pågår i ett somrigt Bro. Foto: Upplands-Bro kommun

Tunnlarna får ny kostym

– När konstnärerna och ungdomarna arbetar tillsammans så skapas konst som både är estetiskt tilltalande och lokalt förankrad, säger Malin Rülf, Upplands-Bro kommun

Det gemensamma rummet ska utsmyckas. En del av ungdomarna har därför fått arbeta med att måla gångtunnlar i syfte att göra dessa mer trygga och inbjudande.

Enköpingsvägen och Råby

Tunnlarna som målats finns att uppleva under Parkvägen i Råby samt gångtunneln som går under Enköpingsvägen vid Härnevistigen.

Foto: Upplands-Bro kommun

– Flera av oss hade idéer kring olika sagomotiv så vi valde sagor som tema. Nu när vi målar är det flera boende i området som kommer förbi och är glada över det vi skapar, säger Alva, en av sommarjobbarna, i samband med att arbetet pågick.

Sagor och landsbygd

Sagotemat fick klä tunneln i Råby medan tunneln under Enköpingsvägen tecknar bilder av mötet mellan småstad och landsbygd. Det sistnämnda är något som karaktäriserar Bro, menar de deltagande ungdomarna.

Engelska skolan överklagar avslagsbeslut

Ser över exakt intresse bland elever i planerade skolor Tre planerade skolor i regi av Internationella Engelska skolan stoppades av Skolinspektionen tidigare i sommar. Oklarheter kring elevunderlaget låg till grund för beslutet. Nu har bolaget överklagat...tisdag 9/8 16:06

Bro Hof fick inte rätt mot staden

Hade krävt Stockholms stad på sex miljoner I juni i år kom en dom från mark- och miljödomstolen som berör hur ett antal golfbanor påverkas av den nya regleringen av Mälaren.tisdag 9/8 9:33