Tunnbrödsrullens uppfinnare säljer klassisk grillkiosk - Tack Loffe, för 53 år i Stuvsta!

Efter 53 år på torget i Stuvsta har Loffe stekt sin sista äggburgare. Nu säljer familjen den klassiska grillkiosken. Tunnbrödsrullens uppfinnare lämnar en trogen och älskad kundkrets. Kvar finns många fina minnen och historier.

  • Publicerad 17:53, 30 nov 2016

 Jajamen. Jag var först med tunnbrödsrulle med mos och korv. 

– Jag har sett tre till fyra generationer växa upp här i Stuvsta, säger Elov ”Loffe” Bråtfors.

1963 lagade Loffe sin första korv på torget i Stuvsta. Det var 53 år sedan.

– Jag minns min första kund än idag. Han var förbi när vi firade 50. Loffe! Kommer du ihåg mig? Klart jag gör! Du var min första kund. Korv med mos skulle du ha!

Loffes Grill är en klassisk svensk grillkiosk. En av de första i sitt slag. Ett kulturminne. Loffe har själv bidragit med det som vi idag kallar för traditionell svensk snabbmat.

– Första veckan hade jag bara korv, mos och pommes. Jag var den första med mosmaskin. Den var dyr. Och det var stor uppståndelse runt den ska du veta. Pommes var jag också bland de första med, det var jag och tre andra kioskägare i stan som serverade.

Först med mycket

Enligt Loffe var han först med Tunnbrödsrullen, idag en svensk paradrätt.

– Jajamen. Jag var först med tunnbrödsrulle med mos och korv. Den finns ju överallt idag. Men räksallad och allt påhitt kom senare. På klassiskt vis ska den servas med bostongurka.

Äggburgaren, Loffes populära burgare, kom till av en olyckshändelse.

– En kund ägde en livsmedelsaffär. En lördag kom han förbi med en stor låda ägg. Loffe för helvete, kan du ta den här kartongen. Du får den av mig.

– Vad ska jag göra med den, sa jag. Det vara bara att börja steka. Tur var det. Äggburgaren blev en klassiker.

Loffe är fyllda 80 och pensionär idag. Sonen och dottern har tagit över familjens kiosk de senaste åren.

– Mina barn har dragit ett stort lass. Tomas uppfann Pita Special med rostbiff. Det är Huddingebornas favorit idag. Det går åt flera kilo rostbiff om dagen ska du veta.

Loffe är också en förkämpe bland kioskägarna.

– Förr i tiden fick vi inte sälja läskedryck. Så var det bara, men det fanns egentligen inget i lagen som förbjöd oss. Så kan vi inte ha det tänkte jag och började sälja läsk ändå.

En dag kom myndigheterna på besök.

– På den tiden skulle man bjuda inspektörerna på en lunch. Jag serverade honom en läsk. Han blev alldeles tokig och krävde att jag skulle ta bort läsken ur sortimentet. Men jag stod på mig. Vi har serverat läsk sen dess.

1963 byggde Loffe den första kiosken lite längre upp i backen. Dagens kiosk byggdes för 29 år sedan, när Stuvsta centrum byggdes om.

Innovatör. Loffes var först med mosmaskin och är känd för sitt goda potatismos.

Klassisk tunnbrödsrulle. ”Korv, mos, ketchup, senap och bostongurka. Sallad går an, men räksallad är ett senare påhitt”, säger Loffe. Foto: Jonas Gosende Grönvik

Så kan vi inte ha det tänkte jag och började sälja läsk ändå.

Loffe bjuder gärna på spännande historier från Stuvstas historia. Grillen är en självklar mötesplats på torget. På 60- och 70-talet var det här ungdomarna träffades. Det kunde stå 100-tals ungdomar i klungor utanför kiosken, berättar Loffe.

En av pojkarna glömmer han aldrig.

– Han hade aldrig några slantar. Det var si och så med föräldrarna hemma. De andra grabbarna handla sin korv. Han stod vid sidan om och tittade på. Jag öppnade luckan. Här ska du ha den största burgaren, på den tiden var det en 100-grammare. Säg till de andra att du har köpt den.

Pojken lös upp.

– Han är en höjdare idag. Civilekonom i utlandet. Han kom på besök för några år sedan och tackade mig. ”Jag har aldrig mått så bra av något jag ätit”, sa han. Det känns i hjärtat. Ja jisses, jag får många julkort från gamla kunder.

Stor kåk och stor tomt

Nu har Loffe fyllt 80 år. Kiosken är såld. På onsdag lämnar familjen över till nya ägaren.

– Jag har en stor kåk och en stor tomt att ta hand om, det får räcka. Och så har vi fått ärva släktens gård i Tornedalen. Det finns att göra om man säger så.

Det var i Tornedalen allt började.

– Farsan var först i byn med radio. Gubbarna lyssnade på nyheter från kriget. Han slängde ner mig i potatiskällaren när jag inte kunde hålla tyst. Efter det blev jag rädd för trånga utrymmen. Alla andra tog jobb i gruvan. Men jag for till Stockholm och började korvlivet.

Har du något tips till din efterträdare?

– Jag har lärt känna fantastiska människor. Många kommer och berättar om sina problem, vi har löst familjegräl och ungdomstjafs. Det blir ju så, och det är viktigt att lyssna. Ibland säger någon något dumt. Men det är inget att bry sig om. Var alltid glad!

Legendar. Elov Loffe Bråtfors har haft sin grill i Stuvsta i 53 år. När han fyllde 80 sålde familjen kiosken. Efter onsdag lämnar de över till nya ägaren.