Tungelstas tröjor gör nytta i Afrika

Tungelsta IF har gjort det igen. För några år sedan skänkte klubben fotbollsutrustning till ungdomar på Kap Verde. Nu har en fotbollsskola i Senegal fått bollar och tröjor. – Barnen blev fantastiskt glada, säger TIF:s ordförande Michael Lennse.

  • Publicerad 17:48, 31 aug 2014

På en lagbild med pojkar från en fotbollsskola i den lilla fiskebyn Yenne i Senegal har hela övre raden av spelarna orangefärgade tröjor med Tungelsta IF:s klubbmärke.

Pojkarna är 713 år och kommer från fattiga förhållanden. De har aldrig tidigare haft riktiga fotbollströjor eller nya bollar. Men i somras blev de riktigt glada när de fick utrustning i gåva av Tungelsta IF.

– Det mottogs verkligen väl. Och vi är glada att kunna hjälpa till, säger TIF:s ordförande Michael Lennse.

Lennse var inte själv på plats när utrustningen kom fram.

– Men visst skulle det vara intressant att åka dit längre fram. Vi har kvar mer material som kan vara andra till glädje, och jag vet att behovet är stort.

De som tog med sig utrustningen i somras var en fotbollsfamilj från Tungelsta som har senegalesiska rötter.

Yenne är en liten by fem mil söder om huvudstaden Dakar. Man lever framför allt på fiske, och det är en fiskare som startat fotbollsskolan Yenne Ecole de Fotball.

– Han heter Amadou Niang och tränar barnen tidigt på morgonen varje dag innan han ska ut och fiska, berättar Michael Lennse.

Killarna från Yenne spelar inte organiserat i en serie, utan möter lag från grannbyarna. Nu kommer de till matcherna klädda i Tungelsta IF-tröjor.

– Även om killarna inte spelar i en serie håller de koll på vinster och förluster.

Många av barnen drömmer om att bli proffs i Europa. Bland förebilderna finns Demba Ba, förut Chelsea och nu Besiktas, Papiss Cissé, Newcastle, och även Papa Diouf som spelar i allsvenskan med Kalmar FF.

Senegal är en ganska stark fotbollsnation som ligger på 59:e plats på FIFA:s rakning.

Svenska fotbollsfans som varit med ett tag har inga glada minnen från matcher mot Senegal. Lagen möttes i 8-delsfinalen i VM 2002 på Big Eye Stadium i japanska Oita. Det stod 1–1 vid full tid. Senegals Henri Camara avgjorde med ett golden goal i förlängningen.

– Usch, den matchen glömmer jag aldrig, säger Michael Lennse.

Fakta

Fattigdomen är utbredd i Senegal

Senegal ligger i Västafrika och är ungefär häften så stort som Sverige.

2012 var antalet invånare 13,7 miljoner varav 2,7 miljoner bor i huvudstaden Dakar.

Bara hälften av invånarna är läs- och skrivkunniga.

BNP per person år 2013 var 1 061 dollar. I Sverige ligger BNP per person på cirka 55 000 dollar.

Fattigdomen är utbredd. Nästan två tredjedelar av invånarna lever på mindre än två dollar om dagen.

Källa: Utrikespolitiska Institutet

Visa merVisa mindre