Fullmäktigesalen i Stockholms stadshus. Foto: Josefin Wennang

Tung KF-afton i dag: Besked väntas om nya styren

På måndagen 15 oktober börjar den nya mandatperioden för kommunerna. Redan samma kväll samlas sex kommunfullmäktigen i Stockholms län. På agendan står att bestämma vem som ska styra.

  • Publicerad 16:06, 15 okt 2018

Flera av länets kommunfullmäktigen kommer ikväll att beslut om ny kommunstyrelse och kommunstyrelsens ordförande, KSO, som kan anses som kommunens högste politiker.

Det är fortfarande oklart i några kommuner hur de nya styrena ska se ut. I Sollentuna och Sundbyberg är det ännu på måndagen oklart.

I kväll samlas även fullmäktige för länets största kommun: Stockholms stad. Här presenterades i fredags en ny blågrön majoritet.

I Stockholms kommun utses även borgarråd, en lite mer ämnesspecifik variant av kommunalråd som de andra kommunerna i länet inte har. Under måndagen presenterades namnen på de nya borgarråden i Stockholm.

Vallentuna har ställt in

Nacka kommun, som träffas ikväll, kommer inte att utse en ny kommunstyrelse i kväll. Detta planerar kommunen att göra på fullmäktige i december eftersom den avgående styrelsens ansvar sträcker sig till nyår, även om mandatperioden börjar nu.

I Vallentuna samlas inte fullmäktige ikväll, vilket var planerat från början. Här är läget just nu så oklart att något förslag till styre inte finns och därför ställdes fullmäktige in ikväll.

Fakta

Planerade KF ikväll och förslag till styre

Stockholm – blågrönt med Alliansen + MP

Huddinge – kommer gå fram med ett förslag om Alliansen i minoritet

Järfälla – ännu oklart inför kvällens beslut.

Sollentuna – ännu oklart inför kvällens beslut.

Sundbyberg – ännu oklart inför kvällens beslut.

Nacka – tar beslut om kommunstyrelse i december

Vallentuna – inställt ikväll, samlas istället i november.

Visa merVisa mindre