Tunaborgen kan vara betydligt äldre än man trott

Platsen där Tunaborgen ligger kan kan ha varit bebyggd redan i slutet av vikingatiden, runt 200 år tidigare än man hittills trott. Det och annat hoppas arkeologerna få veta mer om under de tredje och avslutande utgrävningarna som pågår just nu.

  • Publicerad 05:00, 27 aug 2020

– Vi har något som ser ut som tidigmedeltida stolphål från 1000-1100-talet, säger Ann-Mari Hållans Stenholm på Arkeologerna.

– Om det är tidigmedeltida lämningar av ett stolpburet hus då har det varit aktiviteter på platsen långt tidigare än de skriftliga källor som omnämner borgen.

Stenlagd borggård

För tredje året i rad pågår just nu forskningsundersökningar och utgrävningar vid medeltidsruinen Biskopstuna i Österåker, även kallad Tunaborgen.

– Tidigare har vi grävt ut borggården för att undersöka borgmiljön i sin helhet. Nu ville vi fånga den aktivitet som fanns i anslutning till borgen, säger Ann-Mari Hållans Stenholm.

Stolphålen är bara ett av flera fynd som gjorts.

– Tidigare hade vi ingen kunskap om något annat än själva borgruinen. Nu vet vi att det fanns en stenlagd borggård utanför. Vi visste inte heller att man höll djur där eller vad man åt.

Jakt med rovfåglar

Förra sommarens utgrävningar visade att området runt borgen var större än man trott. Man har även funnit spår av byggnader och gjort fynd som tyder på att det funnits en smedja på platsen. Klädesdetaljer visar hur man var klädd och benfynd tyder på att man ägnade sig åt falkenering – jakt med rovfåglar som var populärt på medeltiden.

Och nu håller man också på att datera det äldsta fyndet, stolphålet, som kan placera den äldsta bebyggelsen på platsen uppemot 200 år tidigare än då Biskopstuna först omnämns i skriftliga källor.

Vad krävs för att man ska få veta om stolphålet är från 1000-1100-talet?

– Då krävs en C14-analys som styrker det, eller fyndmaterial, säger Ann-Mari Hållans Stenholm.

En byggnadsarkeolog har också kopplats in som ska undersöka om den äldsta delen av själva borgruinen är en del av ett äldre försvarstorn, en så kallad kastal.

Kommunen bakom projektet

Utgrävningarna har arrangerats av Österåkers kommun i samarbete med Arkeologerna och Österåkers hembygds- och fornminnesförening och har även bedrivits som en kurs för amatörarkeologer.

Nästa vecka avslutas utgrävningarna med att de professionella arkeologerna gräver på egen hand.

– Det kan vara någon stenläggning som vi vill se närmare på och lager som man gräver med andra redskap, ett tungt och hårt lerlager där vi vill se vad som finns under, säger Ann-Mari Hållans Stenholm.

Fakta

Tunaborgen/Biskopstuna

  • Den äldsta kända skriftliga källan som nämner befästningen är från år 1291.
  • Syftet med Tunaborgen tros ha varit att vakta infarten till den dåtida sjöleden mot Uppsala, Långhundraleden.
  • Borgruinen återupptäcktes runt 1920 och undersöktes då första gången.
  • Tunaborgen tros ha bestått av ett fyrkantigt torn ihopbyggd med en nästan kvadratisk borggårdsmur. Hur högt tornet var vet man inte, det enda man vet är att de hade minst två våningar.
  • Stolphålet som hittats i årets utgrävning kan visa att platsen var bebyggd redan under vikingatiden som slutade ca år 1100.
Källa: Wikipedia
Visa merVisa mindre