Tumult när boende avhystes från pirathamnen på Södermalm

När de boende i den så kallade pirathamnen skulle avhysas från Årstaviken på Södermalm under måndagsmorgonen var det heta känslor och "en jävla cirkus" – enligt såväl båtägare som polis.

  • Publicerad 12:10, 16 sep 2019

Sagan om den så kallade pirathamnen, en oljepir intill det populära joggingstråket vid Årstaviken där båtar olovligt kastat ankar och människor har bosatt sig, har pågått i tio år. Men idag påbörjades förmodligen det sista kapitlet.

Hela hamnen, inklusive piren och intilliggande dykdalber där båtar kan förtöjas, ska rivas under hösten. Men innan dess måste båtarna och dess ägare bort. Under måndagsmorgonen var ett tjugotal personer, bland annat polis och sjöpolis, på plats när Kronofogden skulle genomföra avhysningen.

Idag avhystes tre personer från sina båtar i Pirathamnen i Årstaviken. Bland annat Lasse Larne, som blev av med sin husbåt och endast fick ta med ID-handlingar i land. Foto: Sacharias Källdén

Stoppades från att köra iväg

Stämningen var minst sagt förvirrad. De boende, Lasse Larne som bott här i tio år samt två män till, hade bett om uppskov till senare under kvällen på grund av det blåsiga vädret och var inte redo att lämna.

– Jag har försökt åka iväg självmant hela helgen men det har inte gått med de här vindarna. Redan ikväll vid 20-snåret ska det bli mildare väder och då kan jag åka iväg själv, sa Lasse Larne.

Men det fick han inte. Kronofogden såväl som polisen menade att de boende länge vetat om att avhysningen skulle ske, och att de haft all möjlighet att åka därifrån tidigare. När Lasse trots vindarna försökte åka iväg, stoppades han av sjöpolis Tommy Fortkord som sa att han bedömde att båten inte var ett "sjövärdigt fartyg" och därmed måste tas i beslag.

Fortsatt strul vid pirathamnen på Söder

Istället för att avhysas och åka iväg med båten någon annanstans, fick Lasse sin båt beslagtagen. Något han inte räknat med. När båten väl är magasinerad hos Kronofogden kan man hämta ut den inom tre månader, men måste då betala för den tid den varit där – 800 kronor per dygn.

– Var ska jag få de pengarna ifrån? Det känns hemskt, jag vet inte var jag ska sova i natt. Jag räknade med att jag bara skulle behöva flytta båten som det var sagt, så blir det en sån här cirkus. Jag vill inte bo på härbärgen, jag vill klara mig själv. De hade inte behövt ta mitt hem ifrån mig om vi bara kunnat vänta tills det blev mindre blåsigt, sa Lasse Larne.

Lasse Larne försökte två gånger styra ut sin husbåt men den starka vinden drog honom tillbaka till bryggan. Foto: Sacharias Källdén

Han kämpade i ungefär 30 minuter innan sjöpolisen beslagtog båten och sa åt honom att komma upp på land omedelbart. Foto: Sacharias Källdén

"Alla luffare upp på land"

När piraterna inte omedelbart lämnade sina båtar, rann det över för polisen.

– Nu tar vi den där knarkaren och ställer upp honom på land, alla luffare ska upp på land! ropade sjöpolis Tommy Fortkord argt.

När StockholmDirekt frågar honom om lämpligheten i hans språkbruk, säger han att han kanske borde be om ursäkt för hur han uttryckte sig.

– Samtidigt är det här en cirkus med upprörda känslor och man är inte mer än människa. Det är inga hard feelings från de här grabbarna nu som du ser, så nej, jag skäms inte för det. Det handlar om narkomaner som har dragit till sig enorma problem hit, det finns stöldgods för säkert en miljon kronor på de här båtarna. Min roll är att se till att det här beslutet verkställs och man kan inte hålla på och dalta, de har känt till det här länge, sa Tommy Fortkord och fortsatte:

– Det är såklart beklagligt för de här människorna att de inte har någonstans att bo, men det är det många människor som inte har. Min dotter till exempel.

Dubbla känslor

Jacob von Matern, Kronofogden, sa att han trots allt tycker att processen hittills gått okej.

– Det är inte lätt det här. Nu har polisen bedömt just Lasses båt som inte sjövärdig och då måste den beslagtas. Annars hade han kunnat åka iväg, i vårt beslut finns endast att de här båtarna ska bort från just den här platsen. Men han hade kunnat pipa iväg tidigare och sluppit det.

När piraterna vid Årstaviken avhystes under måndagsmorgonen var det upprörda toner från polisen. Foto: Sacharias Källdén

Hela avhysningen drog till sig en publik bestående av bland annat joggare och hundrastare. Åsikterna kring hamnen skilde sig åt.

– Södermalm är byggt av starka karaktärer och nu rensar man bort allt. Jag tycker alla ska få finnas, samtidigt är det dubbelt, det är klart att folk inte ska kunna dumpa sina båtar hur som helst och det har ju varit en del bränder och så, sa Dan Österberg, Högalid, som slagit sig ned med en kaffetermos.

En äldre kvinna vid namn Anita berättade att hon bott i närheten länge och sett "eländet under många år".

– De förstör naturen. Så jag känner "äntligen!". Men jag tror inte att det här kommer försvinna förrän jag sett att det blivit klart med mina egna ögon.

Knarkskeppets ägare talar ut: "Det känns för jävla sorgligt"

Lokalbon Andreas tyckte att det var tråkigt att hamnen och dess olovliga invånare försvinner.

– Det är ändå kul att det finns något såhär centralt som sticker ut lite utanför de svenska reglerna och synsättet, pirathamnen har en touch av Berlin.

När StockholmDirekt lämnade hamnen efter två timmar hade några båtar hunnit forslas iväg. Lasse hann plocka ihop en svart ryggsäck med sina personliga tillhörigheter.

– Det känns sorgligt, jag har bott här i tio år och vet inte vad som händer nu. Om jag kan få ut båten igen kanske jag kan åka ut och lägga den någonstans vid Nacka.

Vad säger du om polisens bemötande?

– Jag är van vid den här attityden från polisen, men framförallt när inte andra är med.

Vad tror du kommer hända med den här platsen nu?

– Jag vet inte. Det blir väl säkert nån restaurang, sa Lasse med ett snett leende innan han traskade iväg.

Årstaviken het potatis när vi mötte läsarna

Piraten tvingades i land. Efter misslyckat försök i motvind blev Lasse Larne tvingad av sin husbåt och i land. Foto: Sacharias Källdén

Allt Lasse Larne fick med sig från sitt hem: ID-kort och extra skor. Foto: Sacharias Källdén

Lång följetong snart över

Pirathamnen utgår från en oljepir vid Årstaviken, där Lasse Larne var först på plats med att kasta ankar för nio år sedan. Sedan dess har fler och fler båtar tillkommit.

På grund av att staden och landstingets fastighetsbolag Locum, som äger piren, inte kunnat komma överrens om vem som ska stå för rivningen, har hamnen fått ligga kvar. Något som stuckit i ögonen på såväl grannskap som de intilliggande båtföreningar som betalar för sina platser.

Under hösten 2017 hamnade pirathamnen på var mans läppar, då en 37 meter lång pråm plötsligt anslöt sig. Enligt polisen bedrevs narkotikaförsäljning på skandalskeppet, som stod i våldsam brand i januari 2018.

Enligt avtalet från maj 2018 tar staden på sig ansvaret för rivningen av hamnen, avhysningen och saneringen. Rivningen ska ske under hösten. Landstinget kommer att bidra med 3 miljoner kronor, resterande kostnader tillfaller Stockholms stad.

Förutom rivning av själva piren och dess fundament, ska även alla förtöjningsmöjligheter i närheten av piren tas bort – för att undvika att en ny pirathamn växer fram.

Visa merVisa mindre