KRITIK. Arrangörerna av Ortens bästa poet är kritiska mot ordningsvakterna och polisens agerande vid Rinkeby t-banestation i lördags kväll. Foto: Skärmdump/Facebook

Tumult i t-banan efter finalen i Ortens bästa poet

I går kväll avgjordes finalen i det som förmodligen blir sista upplagan av Ortens bästa poet i Ungdomens hus i Rinkeby. Men 19-åriga Farhiya Feysals vinst kom i skymundan av den kritik som arrangörerna Förenade Förorter riktade mot ordningsvakternas och polisens ingripande i t-banan kvällen innan.

  • Publicerad 16:23, 17 dec 2018

Att vi tömde hallen verkar ha uppfattats som att vi "mörkade"

En video som spridits i sociala medier visar hur ordningsvakter och sedan polis under lördagskvällen bland annat tar tag i en person, enligt uppgift en av jurymedlemmarna i tävlingen, och sedan håller ner honom mot golvet på Rinkebys t-banestation. Den här händelsen tog arrangörerna Förenade Förorter upp som ett exempel på det bemötande de upplevt hos polisen.

Vi i Rinkeby har pratat med Christoffer Bohman, biträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby, som ger sin syn på det som hände.

– Vi hade under helgen en resurs som var knuten till Ortens bästa poet. Anledningen var att det är ett större arrangemang och många människor som rör sig i området. Det fanns ingen oro kring själva arrangemanget, eller brottsmisstankar, berättar han.

Extra poliser i t-banan

Det fanns även extra poliser i t-banan.

– Det har funnits en problembild kring Rinkeby t-banestation som gör den till en otrygg plats, berättar Christoffer Bohman.

Han berättar vad som hände i lördags kväll:

– Det startade med ett ingripande av ordningsvakterna i ett fall av misstänkt plankning. När de kontrollerade en person slutade det med att en annan person lade sig i själva ingripandet så kraftigt att vakterna fick avlägsna personen från platsen.

Enligt Christoffer Bohman var det väldigt stökigt i biljetthallen. På grund av ordningsläget på platsen valde polisen att tömma hallen.

– Att vi tömde hallen verkar ha uppfattats som att vi "mörkade", men det var av säkerhetsskäl, säger Christoffer Bohman.

Han understryker också att polisen har nolltolerans i t-banan och inte jobbar mot personer, utan mot beteenden.

Vad säger du om kritiken mot polisens agerande i t-banan i lördags kväll?

– Det är väldigt svårt att avgöra utifrån en film när man inte ser det initiala läget. Det säger jag inte för att förringa händelsen, utan vi ska gå igenom det här och se om något fel har begåtts från vår eller ordningsvakternas sida.

Christoffer Bohman säger att polisen är positiv till den här typen av evenemang, "de är viktiga för samhället", och att de vill hålla en god dialog med arrangörerna.

– Därför är det lite synd att arrangörerna går ut med sin kritik mot polisen från scenen på själva evenemanget. Vi är öppna för en dialog, men den tar vi helst direkt med arrangörerna, säger han.

Nedläggningshotad

Tävlingen Ortens bästa poet har hållits under fyra år, men är nu nedläggningshotad på grund av bristande finansiering, något som bland annat riksdagspolitikern Daniel Riazat (V) opponerat sig mot. På sin facebooksida skriver han: "Trots att det är Sveriges största poesiarrangemang som ger ungdomar ett fint verktyg för att uttrycka sig så väljer politiker att kraftigt underfinansiera verksamheten. Detta är skamligt. Vi måste mobilisera för att stötta Förenade Förorter så att Ortens Bästa Poet och organiseringen fortsätter leva även nästa år!"

Vi i Rinkeby har sökt Förenade Förorter och Daniel Riazat för en kommentar.

VINNARE. Farhiya Feysal, 19, från Linköping, vann finalen i Ortens bästa poet i Ungdomens hus i Rinkeby lördag kväll. Foto: Tanvir Mansur

Ortens bästa poet

I helgen vann killarna från Västerort lagtävlingen i Ortens bästa poet. Lag Västerort bestod av Ahmed Hassano, Yusuf Hussein, Mehdi Mohamed och Daniel Aslan. Killarna är från Rinkeby, Akalla och Rissne.

Den individuella tävlingen vanns i går kväll av Farhiya Feysal, 19, från Linköping.

Ortens bästa poet är ett nationellt förortsmästerskap i poesi, som första gången arrangerades 2015.

Bakom Ortens bästa poet står den ideella föreningen Förenade förorter, vars syfte är att lyfta erfarenheter från förorterna och verka för att människorna som bor där ska äga berättelsen om förorten.

Årets tävling anordnas i samarbete med Natur & Kultur och med stöd från Stockholms stads Kulturförvaltning, Kulturrådet, Svenska Akademien, Comviq och Riksteatern.

Visa merVisa mindre