AND THEN WE DANCED. Det är en klassisk historia, säger Levan Akin om filmen som kan ge honom en sju guldbaggestatytetter. Obs! Bilden är ett montage. Foto: Guldbaggen: Johan Bergmark/Bilden: And then we danced

Tumbasonen kan ta hem sju guldbaggar

Levin Akins film And then we danced har nominerats i sju kategorier till årets Guldbaggegala. Hur många statyetter det blir vet vi den 20 januari när galan hålls.

  • Publicerad 12:00, 9 jan 2020

I går tillkännagavs årets nomineringar till Guldbaggegalan, det främsta filmpriset i Sveriges som delas ut av Svenska Filminstitutet.

Bland de nominerade finns Tumbasonen Levan Akins film And then we danced. Filmen, som också var Sveriges bidrag till Oscarsgalan för bästa internationell långfilm, har nominerats i sju kategorier, däribland bästa film och bästa regi – kategorier som bland annat Ingmar Bergman och Max von Sydow har prisats i tidigare.

I årets upplaga ställs And then we danced mot fyra andra filmer i den tyngsta kategorin: bästa film. De andra fyra filmerna som har en chans till den åtråvärda statyetten är Jesper Granslandts 438 dagar, Roy Anderssons Om det oändliga, Jon Holmbergs Sune – Best man och Anna Eborns Transnistra.

– Jag tror att den är universell – den har en historia som många kan se sig själva i, att bryta sig loss från normen och våga ta steget. Det är en klassisk historia. Och så gick det väldigt bra för den i Cannes, det spelade ju också in, har Levin Akin tidigare beskrivit filmen för BotkyrkaDirekt.

Guldbaggegalan har arrangerats varje år sedan starten 1964. I år arrangeras galan den 20 januari på Cirkus i Stockholm, och går att följa på SVT1 och SVT Play från klockan 16:30.

Kategorier som And then we danced har nominerats i:

Bästa film
Bästa regi
Bästa manliga huvudroll
Bästa manliga biroll
Bästa manus
Bästa foto
Bästa scenografi